Powered By Blogger

6 Μαΐου 2021

Μόσχα - Moscha

https://gli-pedia.blogspot.com/2021/05/moscha.html

   Πρωτεύουσα της Ρωσίας. Έχει πληθ : 12.325.387 εκατ. και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μόσκοβα.  .  .  .

Αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό, πολιτικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο της χώρας.  

Συνδέεται σιδηροδρομικά με την Ευρώπη και την Ασία. Το λιμάνι της, στον πλωτό Μόσκοβα, παρουσιάζει μεγάλη εμπορική κίνηση και συγκοινωνεί, μέσω ποταμών, με τη Μαύρη, την Κασπία, τη Βαλτική, τη Λευκή και την Αζοφική θάλασσα. Είναι έδρα της κυβέρνησης, του πατριαρχείου και των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Διαθέτει βιομηχανίες υφαντουργίας, μεταλλουργίας, επεξεργασίας τροφίμων, μηχανών, ηλεκτρικών ειδών, αεροπλάνων, αυτοκινήτων, αεροναυτικών κατασκευών, χημικών προϊόντων, επιστημονικών οργάνων, δερμάτων, ξύλου κ.ά.

Στη Μόσχα υπάρχουν η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας, το πανεπιστήμιο της Μόσχας, πολλές άλλες ανώτατες σχολές, κέντρα επιστημονικών ερευνών, η Πινακοθήκη Τρετιακόφ, τα μουσεία Καλών Τεχνών Πούσκιν, Αντρέι Ρουμπλιόφ, Λένιν, Ιστορίας κ.ά., βιβλιοθήκες, θέατρα. Τα μνημεία της παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αρχαιότερο κτίσμα είναι το Κρεμλίνο (ανέκαθεν κυβερνητικό κέντρο της χώρας ) και τα τείχη που το περιβάλλουν. Χτίστηκε το 1339 και τα τείχη του μερικά χρόνια αργότερα. Μέσα στο χώρο των τειχών βρίσκεται το μεγάλο ανάκτορο (1828-1849) μήκους 119 μ. και ύψους 26 μ. και τα επιμέρους ανάκτορα Γκρανοβιτάγια (1473-1491), Τέσεμ (1636) και Όπλων.

Από τα εκκλησιαστικά κτίρια σημαντικότερα είναι η εκκλησία του Σωτήρα, οι μητροπόλεις της Αναλήψεως, του Αρχάγγελου Μιχαήλ και η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Αξιόλογος είναι και ο πύργος του Ιβάν του Τρομερού (98 μ.), ο οποίος διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες καμπάνες του κόσμου, βάρους περίπου 200 τόνων (Καμπάνα του Τσάρου). Έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου βρίσκεται η ιστορική Κόκκινη Πλατεία (μήκους 810 μ. και πλάτους 158 μ.). Στο δυτικό τμήμα της υπάρχει το μαυσωλείο του Λένιν και στο νότιο η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, που χτίστηκε το 1554 από τον Ιβάν τον Τρομερό. Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας είναι η εκκλησία της Γεννήσεως (17ος αι.) και της Παναγίας της Γεωργίας (17ος αι.), τα νεοκλασικού ρυθμού κτίρια της Γερουσίας και της Κρατικής Τράπεζας και η αψίδα του θριάμβου.

Ιστορία.   Οι πληροφορίες για τη Μόσχα αρχίζουν το 1147, όταν ιδρύθηκε ο πρώτος συνοικισμός της από τον πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορούκι, ηγεμόνα του Σουσντάλ, κοντά στον ποταμό Μόσκοβα, από τον οποίο πήρε αργότερα η πόλη την ονομασία της. Το 1237 καταλήφθηκε από τους Μογγόλους, ενώ το 1326 μεταφέρθηκε στη Μόσχα η έδρα της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Στα χρόνια του Ιβάν Γ΄ (1462-1505) γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και έγινε πρωτεύουσα της Ρωσίας. Η ανάπτυξή της συνεχίστηκε παρά τις συνεχείς επιδρομές των βαρβάρων και τις πυρκαγιές. Το 1712 ο Μέγας Πέτρος μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους στην Αγία Πετρούπολη. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1812 ο Μέγας Ναπολέοντας κυρίευσε τη Μόσχα. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917) έγινε και πάλι πρωτεύουσα της Ρωσίας και στη συνέχεια της ΕΣΣΔ. Κατά τη διάρκεια του β΄ παγκόσμιου πολέμου οι Γερμανοί έκαναν αποτυχημένες προσπάθειες για να την καταλάβουν (Σεπτέμβριος 1941-Ιανουάριος 1942). Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ (1991), η Μόσχα παρέμεινε η πρωτεύουσα και το διοικητικό και πολιτικό κέντρο της Ρωσίας. Στις αρχές του 21ου αι. έγινε συχνά στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.


Μόσχας διασκέψεις.   

Από τις διάφορες διεθνείς διασκέψεις που έγιναν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες είναι: 

1) Η διάσκεψη του Οκτωβρίου του 1943 μεταξύ ΕΣΣΔ, Μ. Βρετανίας, ΗΠΑ και Κίνας. Σε αυτήν αναγνωρίστηκε η Κίνα ως μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις και πάρθηκε η απόφαση για τη συνέχιση του πολέμου, ώσπου να συντριβούν οι Γερμανοί. 

2) Η διάσκεψη του Οκτωβρίου του 1944 μεταξύ της τότε ΕΣΣΔ και Μ. Βρετανίας για τον καθορισμό ζωνών επιρροής στη Βαλκανική.


Μόσχας μάχη.   Οι διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις Γερμανών και Ρώσων κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 1941-Ιανουαρίου 1942. Τον Οκτώβριο οι Γερμανοί του φαν Μποκ έφτασαν σε απόσταση 200 χλμ. από τη Μόσχα και αφού την περικύκλωσαν προχώρησαν μέχρι 30 χλμ. από την πόλη. Η τελική όμως επίθεση (5 Δεκεμβρίου 1941) απέτυχε και οι Ρώσοι, εκμεταλλευόμενοι τις άσχημες για τον εχθρό καιρικές συνθήκες, εξαπέλυσαν την αντεπίθεσή τους. Σε δύο μήνες οι Γερμανοί απωθήθηκαν 200 χλμ. Η μάχη της Μόσχας είχε μεγάλη σημασία, γιατί ο Χίτλερ δεν κατόρθωσε να την καταλάβει, ώστε να έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει τα στρατεύματά του σ’ άλλους τομείς του ανατολικού μετώπου.


  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :     #mosxa, #moscha, #μοσχα, #moscow,

          GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου