Powered By Blogger

28 Οκτωβρίου 2020

Γλυκοζίτες - Glykozites


 Προϊόντα της επίδρασης χημικών αντιδραστηρίων σε κετόζες και αλδόζες. Από την άποψη της σύνταξης είναι αιθέρες των μονοσακχάρων.  .  .  .

 Με την επίδραση οξέων ή φυραμάτων υδρολύονται σε δύο μέρη: το γλυκό συστατικό, δηλαδή το σάκχαρο, και το άγλυκο οργανικό συστατικό που δεν ανήκει στα σάκχαρα.

Ο γλυκοζίτης αμυγδαλίνη, που βρίσκεται στα σπέρματα της πικραμυγδαλιάς σε ποσοστό 2-4%, με πλήρη υδρόλυση διασπάται σε γλυκόζη, που είναι το σάκχαρο, και σε υδροκυάνιο και βενζαλδεΰδη, που είναι το άγλυκο μέρος της.

Οι γλυκοζίτες είναι σώματα στερεά, άλλοτε κρυσταλλικά και άλλοτε άμορφα. Διαλύονται λίγο στο νερό και το οινόπνευμα και δεν ανάγουν το φελίγγειο υγρό.

Οι γλυκοζίτες μπαίνουν στην τροφή του ανθρώπου σε μικρές ποσότητες, επηρεάζουν όμως την ποιότητα του τροφίμου. Τα γλυκο-αλκαλοειδή π.χ. της πατάτας (καρδιακοί γλυκοζίτες) έχουν βιολογική δράση.

Άλλοι γλυκοζίτες μετά από υδρόλυση δίνουν υδροκυάνιο ή πολυφαινόλες, οι οποίες οξειδώνονται εύκολα ή σχηματίζουν ενώσεις με σκούρο χρώμα. Οι σαπωνίνες (στεροειδείς γλυκοζίτες) δημιουργούν αφρό.

Άλλοι γλυκοζίτες είναι φυσικές χρωστικές, ενώ άλλοι έχουν πικρή γεύση. Στη φύση είναι πολύ διαδεδομένοι και κυρίως στα φυτά περιέχονται στους καρπούς, στα φύλλα ή και σε άλλα μέρη τους.

Όταν τέτοια φυτά φαγωθούν από ζώα, μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή και το θάνατο ακόμα.

Ορισμένοι γλυκοζίτες χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικά μέσα, π.χ. η αρβουτίνη ως αντισηπτικό και η σαλικίνη ως αναλγητικό.

 

   Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

 

Η αναζήτηση στο άρθρο :   Glycosides, Glykozítes, #γλυκοζίτες, #glycosides, #glykozítes,

           GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου