Powered By Blogger

17 Νοεμβρίου 2019

Ζώο - Zoo


www.gli-pedia.blogspot.com

Ζωντανός οργανισμός που έχει σταθερή μορφή σώματος και παραλαμβάνει από το περιβάλλον, χωνεύει και αφομοιώνει οργανικές ουσίες, γιατί δεν είναι ικανός να τις συνθέσει από τις ανόργανες (ετερότροφος).  .  .  .


Έχει έκδηλη κίνηση και ορισμένη ερεθιστικότητα. Τα όργανά του είναι κυρίως εσωτερικά και τα κύτταρά του δεν περιβάλλονται από κυτταρικό τοίχωμα.

Στους μονοκύτταρους οργανισμούς η διάκριση ανάμεσα σε ζώα και φυτά είναι πολλές φορές δύσκολη, γι’ αυτό και αυτοί συνήθως κατατάσσονται σε ξεχωριστές ομάδες, όπως πρωτόζωα, πρωτόφυτα, που είναι ευκαρυωτικοί, βακτήρια, κυανοβακτήρια (προκαρυωτικοί) κτλ. Κατ’ άλλους όμως τα πρωτόζωα θεωρούνται υποδιαίρεση των ζώων.

Οι ζωικοί οργανισμοί έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία διακρίνονται από τους φυτικούς: 
α) αποτελούνται από ευκαρυωτικά κύτταρα χωρίς κυτταρικό τοίχωμα και πλαστίδια, 
β) είναι ετερότροφοι και δε φωτοσυνθέτουν, 
γ) έχουν πολυπλοκότερη δομή και πιο εξειδικευμένα όργανα που σχηματίζουν οργανικά συστήματα,
 δ) αναπτύσσονται μέχρι κάποια ηλικία με μεταβολή του όγκου τους και των αναλογιών των οργάνων τους, 
ε) αντιδρούν γρήγορα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, 
στ) συνήθως μετακινούνται, 
ζ) κατά κανόνα είναι γονοχωριστικά και πολλαπλασιάζονται εγγενώς (με γονιμοποίηση).

Το ζωικό βασίλειο περιλαμβάνει περίπου 2.000.000 είδη ζωικών οργανισμών που ταξινομούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους σε φύλα, συνομοταξίες, ομοταξίες, τάξεις, οικογένειες και γένη. Η επιστημονική ονομασία του κάθε είδους είναι η λατινική του ονομασία και περιλαμβάνει πρώτα το όνομα του γένους και μετά το όνομα του είδους π.χ. Cervus elaphus (Έλαφος η ευγενής), Lepus europaeus (Λαγός ο ευρωπαϊκός), Homo sapiens (Άνθρωπος ο σοφός) κ.ά.

Οι ζωικοί οργανισμοί παρουσιάζουν τεράστια ποικιλομορφία από τα κατώτερα Μετάζωα, όπως οι Σπόγγοι, τα Κοιλεντερωτά (μέδουσες, κοράλλια κ.ά.) που τα κύτταρά τους δεν παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση (όργανα, οργανικά συστήματα), τα Ασπόνδυλα, όπως Εχινόδερμα (αχινοί, αστερίες), Μαλάκια (μύδια, καλαμάρια, κοχύλια, σαλιγκάρια κ.ά.), Αρθρόποδα (έντομα, αράχνες, καρκινοειδή, μυριάποδα) ως τα Χορδωτά, που χαρακτηρίζονται και ως Σπονδυλόζωα (είναι τα πιο εξελιγμένα) και περιλαμβάνουν τους Ιχθύες, τα Αμφίβια, τα Ερπετά, τα Πτηνά και τα Θηλαστικά.

Τα ζώα αποτελούν αντικείμενο μελέτης του κλάδου της Ζωολογίας αλλά και άλλων κλάδων της Βιολογίας.

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου