Powered By Blogger

16 Φεβρουαρίου 2020

Μάθημα : Ρολό Σοκολάτα - Mathima : rolo sokolata

www.gli-pedia.blogspot.com

   
   Για τις αρχάριες στην κουζίνα, για όσες αγαπούν τα γλυκά, ένα μάθημα ζαχαροπλαστικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον :   .  .  .


   Πώς να φτιάξετε ρολό με σοκολάτα.

Είναι ένα γλύκισμα απλό που αρέσει πολύ σε μεγάλους και παιδιά.
Μπορείτε αν θέλετε, ν` αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με μαρμελάδα, κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή κρέμα μόκα.


     ΥΛΙΚΑ

100γρμ. Ζάχαρη.
100γρμ. Αλεύρι.
300γρμ. Σοκολάτα κουβερτούρα.
Βούτυρο, για να βουτυρώσετε το ταψί.
Αλουμινόχαρτο, ή, Λαδόχαρτο.
Ζάχαρη Άχνη.


     ΕΚΤΕΛΕΣΗ  1

Ξεκινάμε με τα ασπράδια αυγού, όπου χωρίζουμε τα ασπράδια από τα κροκάδια. Χτυπάμε τα ασπράδια ώστε να πετύχουμε πηχτή μαρέγκα.
Δουλεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο. Το χτυπάμε με το σύρμα, ή το μίξερ.

Μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και τη μαρέγκα κουταλιές-κουταλιές. Ρίχνουμε με τη σειρά αλεύρι και μαρέγκα εναλλάξ.
Βουτυρώστε ένα ταψί ορθογώνιο και τοποθετήστε από πάνω το λαδόχαρτο, επίσης βουτυρωμένο.

Ρίχνουμε τη ζύμη στο λαδόχαρτο. Ισιώνουμε με τη σπάτουλα, ώστε να έχει παντού πάχος 1 εκατοστό. Περίπου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους (200ο ) .

Επίσης σας τονίζω εδώ πώς η ζύμη πρέπει να παραμείνει αφράτη.

Βγάζουμε τη ψημένη ζύμη με το λαδόχαρτο, όπου την τυλίγουμε αμέσως σε ρολό. 

Την αφήνουμε ώσπου να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, την ανοίγουμε με προσοχή ώστε μη μας σπάσει.
Φτάσαμε τώρα σε ένα επιθυμητό μας σημείο.

Το λιώσιμο της σοκολάτας.

Ελπίζω να ξέρετε τι είναι το Μπεν Μαρί. 
Εάν δεν ξέρετε σας το παρέχω εδώ:   Πάμε λοιπόν, βάζουμε μία κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας μας γεμάτη κατσαρόλα με νερό, (προσέξτε, το νερό είναι ανάλογο με το τι ακριβώς θέλουμε να φτιάξουμε).  Όταν η κατσαρόλα μας βράσει, βάζουμε ένα άλλο σκεύος μέσα στην κατσαρόλα, και βάζουμε στο τοποθετημένο σκεύος που βρίσκεται στο νερό, γάλα εβαπορέ και την τριμμένη σοκολάτα.

Εάν δεν θέλετε σοκολάτα βάλτε μαρμελάδα.

Όταν λιώσει το μείγμα μας, μπορούμε να το περιχύσουμε επάνω στη ζύμη μας προσθέτοντας, άφθονη ζάχαρη άχνη…



     ΕΚΤΕΛΕΣΗ  2

Χωρίστε τα ασπράδια από τα κροκάδια. 

Χτυπήστε τα ασπράδια να γίνουν πηχτή μαρέγκα. 

Δουλέψτε τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο. 

Το χτυπάτε με το σύρμα, ή με το μίξερ.

Προσθέστε λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και τη μαρέγκα κουταλιές-κουταλιές. 

Ρίχνετε με τη σειρά αλεύρι και μαρέγκα εναλλάξ.

Βουτυρώστε το ταψί ορθογώνια και τοποθετήστε από πάνω το λαδόχαρτο, επίσης βουτυρωμένο.

Ρίξτε πάνω στο λαδόχαρτο τη ζύμη. 

Ισιώστε με τη σπάτουλα, ώστε να έχει παντού πάχος 1 εκατοστό περίπου.

 Ψήστε επί 8΄λεπτά της ώρας περίπου, σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200ο βαθμούς. 

Η ζύμη πρέπει να παραμείνει αφράτη.

Βγάλτε τη ψημένη ζύμη με το λαδόχαρτο και τυλίξτε τη αμέσως σε ρολό. 

Αφήστε ώσπου να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, την ανοίγεται με προσοχή για να μη σπάσει.

Την αλείφεται με τη σοκολάτα, την οποία προηγουμένως θα διαλύσετε σε χαμηλή φωτιά, σε Μπεν-Μαρί (πάνω από το νερό που βράζει) με λίγο βούτυρο και γάλα εβαπορέ, ώστε να γίνουν σαν κρέμα. 

Ή, χρησιμοποιείστε αντί για σοκολάτα, μαρμελάδα της αρεσκείας σας.

Τυλίξτε ξανά την ψημένη ζύμη, αλλά αυτή τη φορά χωρίς το χαρτί. 

Θα διατηρήσει τη φόρμα σας. 

Πασπαλίστε το γλυκό με άφθονη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε σε φέτες με το πρωινό, τον καφέ, ή το τσάι.


 Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου