Powered By Blogger

7 Μαΐου 2019

Αλεύρι – alevri


gli-pedia.blogspot.com

Το αλεύρι είναι λιωμένοι καρποί, ή σπόροι καρπών. Το λεγόμενο σιτάλευρο που προέρχεται απ` το σιτάρι. Είναι εξαιρετικής ποιότητος το αλεύρι γι` αυτό το λένε και φαρίνα, ή σιμιγδάλι.


   Έτσι αυτό ξεχωρίζει εκ του σκληρού, ή του μαλακού.

   Εννοώντας για το σκληρό αλεύρι, ή το μαλακό αλεύρι. Το σκληρό αλεύρι το χρησιμοποιούμε για την Παρασκευή του ψωμιού, ενώ το μαλακό για την παρασκευή των κέικ αλλά και για ότι άλλο τηγανητό.

   Από το αλεύρι βγαίνουν τα συστατικά της γλουτένης και του αμύλου.
   Το καλής ποιότητας αλεύρι, έχει γεύση λίγο υπόγλυκη, έχει κιτρινωπό χρώμα και ευχάριστη μυρωδιά. Ένας τρόπος να διαπιστώσουμε αν το αλεύρι είναι καλής ποιότητας είναι η αφή.  Το πιάνουμε και με την αφή καταλαβαίνουμε. Η καλή ποιότητα του αλευριού δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακή, ούτε σαν σκόνη, αλλά να γλιστρά στα δάκτυλα σε μερικούς κόκκους.

   Υπάρχει όμως και το κριθάλευρο και το καλαμποκάλευρο που είναι κατώτερης ποιότητας. Αυτά μπορούν να νοθεύσουν το σιταρίσιο ψωμί. Η αλήθεια είναι όμως ότι για να γευτούμε τα περισσότερα γλυκίσματα και πολλά επίσης φαγητά είναι απαραίτητη η προσθήκη αλευριού.

   Για να φτιάξουμε κουλούρια, μπισκότα, κέικ και κουραμπιέδες το πιο κατάλληλο αλεύρι είναι αυτό που γίνεται από μαλακό σιτάρι. 
Για να φτιάξουμε όμως ψωμί, η, διάφορα άλλα τσουρεκοειδή γλυκίσματα, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σκληρό αλεύρι. 

Στην αγορά υπάρχει τυποποιημένο αλεύρι Αμερικής, που κάνει για όλα τα γλυκίσματα και για όλα τα φαγητά, γιατί δεν είναι ούτε μαλακό, ούτε σκληρό. Βέβαια είναι λίγο ακριβό, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι το φθηνότερο υλικό για τα γλυκίσματα και τα φαγητά είναι το αλεύρι.



   Δεν είναι μόνο απαραίτητο το αλεύρι για τα γλυκά! Το αλεύρι είναι επίσης πολύ χρήσιμο σε διάφορες δουλειές του νοικοκυριού μας.

   Πώς εξαλείφει τους λεκέδες λίπους :  Απλώνουμε λίγο αλεύρι στο λεκέ. Θα τραβήξει το μεγαλύτερο μέρος του λίπους απ` το ύφασμα.

   Πώς δένει τη σάλτσα :  Διαλύστε μία κουταλιά αλεύρι σε μισό ποτήρι νερό. Προσθέστε σιγά-σιγά το μίγμα στη σάλτσα. Για να μη σβολιάσει ρίξτε προηγουμένως και λίγο ζεστό νερό στο ποτήρι. 

   Πώς εξαφανίζει τους λεκέδες από κρασί :  Καλύψτε το λεκέ με αλεύρι και αφήστε λίγη ώρα. Κι` ύστερα βουρτσίστε το.

   Πώς κολλάρει θαυμάσια τα ρούχα :  Ανακατέψτε λίγο αλεύρι με νερό και βράστε το μίγμα λίγα λεπτά. Θα έχετε έτσι κόλλα αποτελεσματική και πολύ οικονομική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου