Powered By Blogger

7 Δεκεμβρίου 2019

Φλέβα - fleva


www.gli-pedia.blogspot.com

Η φλέβα είναι αγγείο του κυκλοφορικού συστήματος που επαναφέρει το αίμα στην καρδιά, μετά την κυκλοφορία του στους ιστούς του σώματος.  .  .

Γενικά οι φλέβες βρίσκονται δίπλα και κατά μήκος των αντίστοιχων αρτηριών που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς τους ιστούς. 

Οι φλέβες, όμως, είναι πιο πολυάριθμες και με μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις αρτηρίες και κατά κανόνα υπάρχουν δύο συνοδές φλέβες για κάθε αρτηρία μέτριου μεγέθους.

 Εκτός από τις βαθιές φλέβες υπάρχουν και οι επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων και των άνω άκρων, που μπορούν εύκολα να φανούν, όταν διαστέλλονται αμέσως, κάτω από το δέρμα.




Μία φλέβα έχει παρόμοια δομή με μία αρτηρία και αποτελείται από τρία περιβλήματα (χιτώνες), τα οποία σχηματίζουν το τοίχωμα της, 

1) ένα εξωτερικό ινώδες περίβλημα, 

2) ένα μεσαίο μυϊκών και ελαστικών ινών 

και  3) ένα εσωτερικό αποτελούμενο από μία ελαστική μεμβράνη και επιθηλιακά κύτταρα. 

Οι φλέβες, όμως, έχουν ένα τοίχωμα πιο λεπτό από των αρτηριών, ιδιαίτερα στο μεσαίο περίβλημά τους. Οι περισσότερες φλέβες έχουν βαλβίδες παρόμοιες με τις καρδιακές βαλβίδες και αποτελούνται από δύο γλωχίν ες, που δεν επιτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πίσω. Οι βαλβίδες αυτές είναι περισσότερες στις φλέβες των κάτω άκρων, λιγότερες στα άνω άκρα, ενώ υπάρχουν λίγες στις φλέβες των εσωτερικών οργάνων. 

Η κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες οφείλεται κυρίως στην αναρροφητική δύναμη της καρδιάς και στις βαλβίδες που εμποδίζουν την παλινδρόμησή του.

Οι κύριες φλέβες είναι οι τέσσερις πνευμονικές φλέβες που καταλήγουν στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, δύο από κάθε πνεύμονα. 
Στο δεξιό κόλπο ανοίγουν μερικές μικρές φλέβες από τα τοιχώματα της καρδιάς και δύο μεγάλες φλέβες, η άνω και η κάτω κοίλη φλέβα, που φέρνουν αίμα από ολόκληρο το σώμα. 

Η άνω κοίλη φλέβα, που φέρνει αίμα από την κεφαλή, τον τράχηλο και τα άνω άκρα, σχηματίζεται από την ένωση των δύο ανώνυμων φλεβών, καθεμιά από τις οποίες σχηματίζεται από την ένωση, στη ρίζα του τραχήλου, της έσω σφαγίτιδας από τον τράχηλο και της υποκλείδιας φλέβας από το άνω άκρο. 

Η έσω σφαγίτιδα λαμβάνει αίμα μέσα από το κρανίο και συλλέγει κλάδους από το πρόσωπο και τον τράχηλο καθώς διατρέχει προς τα κάτω, κατά μήκος της καρωτίδας αρτηρίας, κάτω από το στερνοκλειδομαστοειδή μυ. Ένας από τους πλέον σημαντικούς κλάδους είναι η έξω σφαγίτιδα που διατρέχει κάτω από το δέρμα, από τη γωνία της κάτω μέχρι το μέσο της κλείδας. Αυτή η φλέβα μπορεί εύκολα να φανεί όταν διατείνονται οι φλέβες του τραχήλου και αιμορραγεί πάρα πολύ σε τραύματα του τραχήλου. 

Η υποκλείδια φλέβα είναι το τελευταίο τμήμα του συστήματος των φλεβών που συνοδεύουν τις αρτηρίες του άνω άκρου, όπου κάθε φλέβα παίρνει το όνομα της αντίστοιχης αρτηρίας που συνοδεύει. 

Οι επιφανειακές φλέβες του άνω άκρου είναι ειδικού ενδιαφέροντος, διότι από τη βασιλική φλέβα, που βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια του άνω άκρου, γίνονται οι αιμοληψίες (φλεβοκεντήσεις). 

Η κάτω κοίλη φλέβα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά και πρόσθια της σπονδυλικής στήλης, αρχίζει από την ένωση των δύο κοινών λαγόνιων φλεβών στο ύψος του ομφαλού και συλλέγει αίμα από τα κάτω άκρα και από την κοιλία. Στα κάτω άκρα και στην πύελο οι βαθιές φλέβες, που βρίσκονται εκεί, έχουν το όνομα της αντίστοιχης αρτηρίας που συνοδεύουν, ενώ οι επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων αδειάζουν το περιεχόμενό τους στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα, που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια της κνήμης, και στη μείζονα σαφηνή φλέβα, που ξεκινάει από την έσω επιφάνεια του άκρου ποδός και διατρέχοντας ολόκληρο το κάτω άκρο, στην εσωτερική του επιφάνεια, συλλέγει αίμα από τον άκρο πόδα, από την κνήμη, το γόνατο και το μηρό. Η μεγαλύτερη σαφηνής φλέβα είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, διότι έχει την τάση να διατείνεται και να δημιουργεί κιρσούς. Μέσα στην κοιλιά η κάτω κοίλη φλέβα λαμβάνει κλάδους από μερικούς αντιστοιχούντες κλάδους της αορτής, όπως είναι οι ηπατικές φλέβες, που περιέχουν αίμα της πυλαίας φλέβας, η οποία, αφού έχει αρχίσει από ένα τριχοειδικό δίκτυο στην κοιλιά, τελειώνει μέσα στο ήπαρ πάλι σε ένα τριχοειδές δίκτυο και παρέχει έτσι αίμα στις ηπατικές φλέβες.

Υπάρχουν μερικές αναστομώσεις μεταξύ της άνω και κάτω κοίλης φλέβας. Οι σημαντικότερες είναι οι τρεις άζυγες φλέβες, που βρίσκονται στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης, και οι φλέβες που ξεκινούν από την κοιλιά στο ύψος του ομφαλού και συνδέουν το πυλαίο σύστημα με την άνω και κάτω φλέβα. Με αυτές τις αναστομώσεις διατηρείται η κυκλοφορία, ακόμη και όταν ένα από αυτά τα μεγάλα αγγεία αποφραχθεί λόγω κάποιας πάθησης μέσα στο θώρακα ή στην κοιλία.

Οι φλέβες, κυρίως οι περιφερειακές, αποτελούν και μία αποθήκη αίματος.


  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος


   Η αναζήτηση στο άρθρο :  ιατρική, iatriki, #fleva, #fleba, #iatriki, @iariki, @fleva, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου