Powered By Blogger

26 Δεκεμβρίου 2019

Ευρώ – Evro


www.gli-pedia.blogspot.com

Το κοινό νόμισμα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την αποφυγή των συναλλαγματικών διακυμάνσεων.  .  .  


Υπάρχουν 7 χαρτονομίσματα και 8 κέρματα.

Τα τελευταία έχουν μια κοινή ευρωπαϊκή όψη και μία εθνική.

Το ευρώ υποδιαιρείται σε 100 λεπτά και η ελάχιστη υποδιαίρεσή του είναι το 1 λεπτό (cent).

Το ευρώ στην Ελλάδα.   Από την 1 Ιανουαρίου 2002 οι μισθοί, οι συντάξεις, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών εκφράζονται σε ευρώ.
Το ευρώ ανταλλάχτηκε έναντι της δραχμής σε σταθερή τιμή μετατροπής.
Αυτό σημαίνει ότι η αξία των κεφαλαίων, των αποδοχών και των αποταμιεύσεων παρέμεινε ίδια. Επιπλέον βελτιώθηκε το συναλλαγματικό έλλειμμα της χώρας καθώς δε χρειάζεται προμήθεια συναλλαγματικού κινδύνου για τις ενδοερωπαϊκές ανταλλαγές.

Η ιστορία του ευρώ στην ελληνική οικονομία ξεκίνησε στις 16/03/1998, όταν η δραχμή εντάχθηκε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 1 (ΜΣΙ 1) με κεντρική ισοτιμία 357 δρχ. προς την ECU. Στις 1/1/1999 γεννήθηκε το ευρώ σε λογιστική μορφή. Η δραχμή εντάχθηκε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, με κεντρική ισοτιμία έναντι του ευρώ 340,750 δρχ. (±15%). Το 2000 πάρθηκε η απόφαση για την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ.

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου