Powered By Blogger

26 Δεκεμβρίου 2019

Μωυσής – Moysis


www.gli-pedia.blogspot.com

Μωυσής = Βιβλικό πρόσωπο, Μωυσής = προφήτης, Μωυσής = ελευθερωτής και νομοθέτης του εβραϊκού λαού, που έζησε πιθανότατα το 15ο αι. π.Χ. Καταγόταν από τη φυλή Λευί.  .  . .


Όταν γεννήθηκε, ο φαραώ είχε διατάξει τη σφαγή όλων των αγοριών των Εβραίων που ζούσαν στην Αίγυπτο. 

Οι γονείς του Μωυσή τον άφησαν, νεογέννητο βρέφος, στις όχθες του ποταμού Νείλου, όπου τον βρήκε η κόρη του Φαραώ και τον υιοθέτησε. Έτσι ο Μωυσής έζησε στο παλάτι του Φαραώ και μορφώθηκε όπως οι Αιγύπτιοι ευγενείς. 
Όταν μεγάλωσε σκότωσε έναν Αιγύπτιο που χτυπούσε άδικα κάποιον Εβραίο, γι' αυτό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο. 
Στη Γη Μαδιάμ, όπου κατέφυγε, παντρεύτηκε τη Σεπφώρα, θυγατέρα του ιερέα Ιοθόρ. 

Από τότε ζούσε εκεί βόσκοντας πρόβατα.

Στο βουνό Χωρήβ (Σινά) του φανερώθηκε ο θεός. 

Εκεί είδε μια βάτο που περιζωνόταν από φλόγες χωρίς να καίγεται και άκουσε τη φωνή του Θεού που τον καλούσε να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από τους Αιγυπτίους και να τους οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας. 

Πραγματικά, με τη συμπαράσταση του αδερφού του Ααρών, ο Μωυσής ανέλαβε την αποστολή αυτή και παρουσιάστηκε στο φαραώ ζητώντας του να επιτρέψει να φύγουν οι Εβραίοι. 

Μέσα από σειρά γεγονότων που κορυφώθηκαν με τις «δέκα πληγές», ο Φαραώ έδωσε την άδεια στους Εβραίους να αναχωρήσουν. 

Ύστερα από λίγο όμως μετάνιωσε και έστειλε τον αιγυπτιακό στρατό να τους καταδιώξει. 

Στην Ερυθρά θάλασσα ο Μωυσής, με ένα χτύπημα του ραβδιού του, έκανε τα νερά να αποτραβηχτούν θαυματουργικά στα πλάγια, ώστε να περάσουν οι Εβραίοι. 

Όταν πέρασαν όλοι, ο Μωυσής με ένα χτύπημα του ραβδιού του έκανε τα νερά να ξαναγυρίσουν και έτσι ο αιγυπτιακός στρατός καταποντίστηκε.

Έπειτα ο Μωυσής οδήγησε το λαό του στους πρόποδες του όρους Σινά.

 Ο ίδιος ανέβηκε στην κορυφή του βουνού και παρέλαβε από το θεό το Νόμο, τον οποίο έδωσε στους Εβραίους. 
Ο σκληροτράχηλος αυτός λαός με τη συμπεριφορά του, εξόργισε το Θεό και καταδικάστηκε γι' αυτό σε περιπλάνηση 40 χρόνων. 
Όλα αυτά τα (40) χρόνια ο Μωυσής υπήρξε ο καθοδηγητής των Εβραίων, ο προστάτης τους και ο μεσολαβητής ανάμεσα στο Θεό και σ’ εκείνους. 
Έπειτα από την πάροδο του ορισμένου χρόνου, ανέβηκε στο όρος Ναβύ, από όπου είδε την ποθητή Γη της Επαγγελίας και εκεί πέθανε.

Η αρχαία παράδοση θεωρεί το Μωυσή συγγραφέα της Πεντατεύχου. Από τους χριστιανούς συγγραφείς θεωρήθηκε «τύπος του Χριστού». Η μνήμη του γιορτάζεται από τη χριστιανική Εκκλησία στις 4 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή των Προπατόρων.


Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου