Powered By Blogger

8 Ιανουαρίου 2020

Ες Ες - S S


www.gli-pedia.blogspot.com

Γερμανική ναζιστική οργάνωση. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των γερμανικών λέξεων Schutz Staffel (SS) που σημαίνουν «ομάδες προστασίας».   .   .   .


Τα Ες Ες ιδρύθηκαν το 1925 ως ομάδα φρούρησης του Αδ. Χίτλερ.

Το 1929 επικεφαλής τους ανέλαβε ο Χ. Χίμλερ και ο αριθμός των μελών τους αυξήθηκε πολύ.

Το 1933, όταν ο Αδ. Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, τα Ες Ες αριθμούσαν περίπου 50.000 μέλη.

Το 1934 απόκτησαν τον έλεγχο όλων των αστυνομικών οργανώσεων και ανέλαβαν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Το ίδιο έτος οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη διάλυση των Ταγμάτων Εφόδου και την εξόντωση των μελών τους.

Από το 1939 τα Ες Ες ανέλαβαν και τη συστηματική απομάκρυνση των Εβραίων της Γερμανίας και τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά την έναρξη του πολέμου, ο αριθμός τους αυξήθηκε και δημιουργήθηκαν ειδικές επίλεκτες ομάδες των Ες Ες που έπαιρναν μέρος σε σημαντικές μάχες, παράλληλα με το γερμανικό στρατό. Στις γραμμές των μάχιμων Ες Ες προσχώρησε και σημαντικός αριθμός ξένων εθελοντών από τις κατακτημένες χώρες, φιλικά προσκείμενων προς τη ναζιστική ιδεολογία. Ως το 1944 τα ένοπλα Ες Ες αριθμούσαν 40 μεραρχίες, με πάνω από 900.000 στρατιώτες.

Τα Ες Ες είχαν ουσιαστικά τον έλεγχο των κατακτημένων περιοχών, καθώς και τον απόλυτο έλεγχο των στρατοπέδων συγκέντρωσης (Τάγματα Θανάτου), στα οποία εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες των Εβραίων μεταφέρονταν και εξοντώνονταν συστηματικά πολιτικοί αντιφρονούντες (κυρίως αριστερών πεποιθήσεων), μέλη ανταρτικών ομάδων, Τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι κ.ά.

Τα μέλη των Ες Ες εκπαιδεύονταν ώστε να δείχνουν απόλυτη αφοσίωση στο πρόσωπο του Χίτλερ και τυφλή υπακοή στις εντολές των ανωτέρων τους, να είναι πιστοί στις ιδεολογικές κατευθύνσεις του ναζιστικού κόμματος και να υπηρετούν με αυτοθυσία την πατρίδα.

Στον πόλεμο ήταν από τους σκληρότερους μαχητές.

Την ίδια σκληρότητα έδειχναν και στους άμαχους πληθυσμούς των κατεχόμενων περιοχών. Η εγκληματική και απάνθρωπη συμπεριφορά τους δημιουργούσε κλίμα τρομοκρατίας και μόνο στο άκουσμα του ονόματός τους. Ευθύνονται για το βασανισμό και τις εκτελέσεις εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου