Powered By Blogger

12 Οκτωβρίου 2019

Ήπειρος – Ipeiros


www.gli-pedia.blogspot.com

Αλλιώς ξηρά, γη, στεριά. Όλη η επιφάνεια της Γης είναι 510 εκατομμ. τ. χλμ. από τα οποία μόνο τα 149 εκατομμ. τ. χλμ., δηλαδή το 29% της επιφάνειας της υδρογείου σφαίρας, καταλαμβάνει η ξηρά.  .  .  .


Τα κομμάτια αυτά της συνεχούς ξηράς είναι έξι:

Ασία,   Αμερική,   Αφρική,   Ανταρκτική,   Ευρώπη,   Ωκεανία.

Η πιο μεγάλη σε έκταση και η πιο πυκνοκατοικημένη είναι η Ασία, ενώ η μικρότερη σε έκταση είναι η Ωκεανία.

Στην Ανταρκτική που είναι συνέχεια σκεπασμένη από πάγο κατοικούν μόνο τα μέλη επιστημονικών και ερευνητικών αποστολών.

Η Ευρώπη με την Ασία αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, γι’ αυτό πολλοί τις θεωρούν ως μία ήπειρο, την Ευρασία. Από πολύ παλιά ως φυσικό σύνορο των δύο ηπείρων θεωρούνται τα Ουράλια όρη. Η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, επειδή είναι γνωστές από την αρχαιότητα, λέγονται «παλιός κόσμος», ενώ η Αμερική και η Ωκεανία, που ανακαλύφθηκαν αργότερα, λέγονται «νέος κόσμος».

Οι περισσότερες ήπειροι της Γης βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο και το μέσο ύψος τους είναι 700 μ.


Κίνηση των ηπείρων.  Θεωρία που δέχεται ότι οι ήπειροι της Γης σχηματίστηκαν από μια ενιαία μάζα και από τότε έχουν μετακινηθεί η μία σε σχέση με την άλλη. Αναπτύχθηκε από τον Ά. Βέγκενερ, το 1912, ο οποίος χρησιμοποίησε αποδείξεις, όπως τη συμπληρωματικότητα των ακτών της Νότιας Αμερικής με της Αφρικής και την κατανομή των τύπων των πετρωμάτων, της χλωρίδας, της πανίδας και των γεωλογικών δομών, για να προτείνει ότι η τωρινή κατανομή των ηπείρων είναι αποτέλεσμα του κομματιάσματος της μιας ή των δύο μεγαλύτερων μαζών ξηράς. Η αρχική μάζα χέρσου ονομάστηκε Παγγαία και υποστηρίχθηκε ότι αυτή διατμήθηκε στη βορειότερη Λαυρασία και τη νοτιότερη Γκοντβάνα. Η θεωρία δεν έγινε δεκτή για περίπου 50 χρόνια από την πλειονότητα των γεωλόγων, αλλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, η υπόθεση του Χ. Χ. Χες για την κίνηση του θαλάσσιου βυθού και η κατοπινή ανάπτυξη της θεωρίας των τεκτονικών πλακών δημιούργησαν ένα μοντέλο για να εξηγήσουν την κίνηση των ηπείρων.

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου