Powered By Blogger

29 Δεκεμβρίου 2019

Πυροσβεστικό Σώμα – pyrosvestiko soma

www.gli-pedia.blogspot.com

Ειδικά εκπαιδευμένο σώμα αντρών και γυναικών, με κύρια αποστολή την κατάσβεση πυρκαγιών σε καιρό ειρήνης και πολέμου.   .   .   .

Για τη σύσταση και οργάνωση του σύγχρονου Πυροσβεστικού Σώματος εκδόθηκε ιδρυτικός νόμος (Ν4661/1930) στις 12 Μαΐου 1930. 

Το Πυροσβεστικό σώμα αποτελεί ένα από τα Σώματα Ασφαλείας (τα άλλα είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα).

Η κεντρική υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι το αρχηγείο, του οποίου προΐσταται ο αρχηγός του Σώματος. Μέσω αυτού δίνονται οι γενικές κατευθύνσεις και εντολές για τη διεξαγωγή του πυροσβεστικού έργου.
www.gli-pedia.blogspot.com

 Οι υπόλοιπες υπηρεσίες του σώματος είναι περιφερειακές: οι Περιφερειακές Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, που συστάθηκαν το 1987, και οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών και Πόλεων, οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί, που είναι οι κατεξοχήν σταθμοί επιχειρησιακής δράσης, οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, οι Ειδικές Υπηρεσίες (Πυροσβεστική Ακαδημία, Πυροσβεστικά Συνεργεία κ.ά.).

Η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, πέρα από την κατάσβεση πυρκαγιών, συνίσταται στην αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων και βιομηχανικών καταστροφών (με το ειδικό σώμα ΕΜΑΚ), στη λήψη και επιβολή προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων και ζημιών από θεομηνίες, στην κατάσβεση πυρκαγιών στα δάση, στην υπόδειξη, επιβολή και έλεγχο προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας κ.ά.

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου