Powered By Blogger

29 Δεκεμβρίου 2019

Πυροσβεστήρας – pyrosvestiras


www.gli-pedia.blogspot.com

Μικρή φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη κατάσβεση μικρών σχετικά πυρκαγιών. Υπάρχουν δύο ειδών πυροσβεστήρες :  οι ξεροί  &  οι υγροί.  .  .


Οι ξεροί κατασβεστήρες περιέχουν ειδική σκόνη που με τη βοήθεια πιεσμένου αέρα ή ανθρακικού οξέος τινάζεται στη φωτιά. Έτσι, η σκόνη αυτή από τη μία μεριά σκεπάζει το μέρος που καίγεται και εμποδίζει την επαφή του με τον ατμοσφαιρικό αέρα, και από την άλλη, με τη θέρμανσή της δημιουργεί διάφορα αέρια που προκαλούν την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι υγροί πυροσβεστήρες αντί της σκόνης περιέχουν νερό, το οποίο, με τη βοήθεια πιεσμένου ανθρακικού οξέος, που βρίσκεται μέσα σε χαλύβδινη φιάλη, εκτοξεύεται πάνω στη φωτιά.

Υπάρχει και ένας άλλος τύπος υγρού πυροσβεστήρα, στον οποίο το ανθρακικό οξύ παράγεται τη στιγμή που γίνεται χρήση του πυροσβεστήρα, από την ανάμειξη ανθρακικού νατρίου με υδροχλωρικό οξύ.

Τα δοχεία και των ξερών και των υγρών κατασβεστήρων είναι κατασκευασμένα από λευκοσίδηρο και έχουν σχήμα κυλινδρικό ή κωνικό. Επίσης έχουν πώμα που βγαίνει μόνο όταν πρόκειται να γίνει χρήση τους.

Οι διαστάσεις των υγρών πυροσβεστήρων είναι μικρές, ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι :   γυάλινοι,   σε σχήμα μεγάλης χειροβομβίδας,   που τινάζονται στη φωτιά,   σπάζουν και χύνουν γύρω τους το κατασβεστικό υγρό,   κυλινδρικοί,   φορητοί, από λευκοσίδηρο,   οι οποίοι φέρονται στους ώμους και εκτινάσσουν το υγρό από ένα σωλήνα που λειτουργεί με έμβολο. 

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου