Powered By Blogger

7 Δεκεμβρίου 2019

Μαλλιά - Mallia


www.gli-pedia.blogspot.com

 Από τα αρχαιότατα χρόνια η κόμμωσης είναι στοιχείο καλλονής και για την γυναίκα , αλλά και για τον άνδρα. Γι` αυτό ανέκαθεν απετέλεσε .  .  .


αντικείμενο φροντίδων, ή περιποίησης των μαλλιών και εμπνεύσεων της μόδας, ή δια μόρφωσής τους. 

   Οι καλοί κομμωταί υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες σ` όλες τις εποχές και σ` όλες τις κοινωνίες, τα δημιουργήματά τους τα βλέπουμε ευρύτατα ακόμη και σε έργα τέχνης.

    Στη λέξη Χ τ ε ν ί σ μ α τ α, θα βρείτε όλες τις ενδιαφέρουσες σχετικώς λεπτομέρειες. Εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με την περιποίηση των μαλλιών και με τους εχθρούς τους.


          Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

     Η κάθε γυναίκα έχει υποχρέωση να περιποιείται τα μαλλιά της και να τα διατηρεί καθαρά.

   Πρωί και βράδυ πριν κοιμηθεί πρέπει να τα κτενίζει και να τα βουρτσίζει καλά τουλάχιστον επί 10 λεπτά της ώρας. Το βούρτσισμα δεν καταστρέφει την χτενισιά όπως κακώς νομίζουν πολλές γυναίκες, αλλά δυναμώνει το δέρμα της κεφαλής, δίνει την ευκαιρία στα μαλλιά να αναπνεύσουν και δεν αφήνει την πυρίτιδα να μείνει στο κεφάλι.

    Αν τα μαλλιά είναι άγρια, ξερά, από το βράδυ, ή 2 – 3 ώρες πριν λουσθείτε κάνετε ένα δυνατό και υπομονητικό μασάζ στις ρίζες των μαλλιών με λάδι της ελιάς μέσα στο οποίο θα έχετε βράσει (στον ήλιο) λίγη ρίγανη. Δυναμώνει τις ρίζες και μαλακώνει τα μαλλιά.

   Όταν τα μαλλιά αρχίζουν να ασπρίζουν μη φερθείτε με επιπολαιότητα και αρχίζετε και βάζετε στα μαλλιά σας, τα διάφορα κατασκευάσματα, που ρεκλαμάρουν οι εφημερίδες, ή συμβουλεύουν οι φίλες. Το πιθανότερο που θα επιτύχετε είναι να τα καταστρέψετε και να μειώσετε την ομορφιά σας. Λούζε τε τα μαλλιά σας, ει δυνατόν με βρόχινο νερό, κάθε 15 ημέρες. Αποφύγετε τα πολύπλοκα χτενίσματα.


          ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

   Το ζήτημα της βαφής της τρίχας δεν είναι τόσο απλό, όπως φαίνεται, γιατί πολλές φορές επέρχονται και δηλητηριάσεις. Κατά συνέπεια πρέπει τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται να είναι αθώα, όπως λένε. Προ της βαφής, πρέπει να γίνετε δοκιμή σε λίγες τρίχες της κεφαλής, όποτε θα δειχθεί αν η βαφή είναι σταθερή, δίνει το χρωματισμό που θέλουμε, αν το δέρμα την σηκώνει. Για τη βαφή αυτή χρησιμοποιούνται φυτικές ουσίες, όπως είναι το εννέ, ένας θάμνος της Αραβίας, του οποίου τα φύλλα ξηραίνονται, γίνονται σκόνη κίτρινη, και το ιντιγκό φυτό της Περσίας, του οποίου η ρίζα δίνει σκόνη πράσινη. Με τις δύο αυτές ουσίες και με τον κανονισμό της ώρας, με το ανακάτωμα και άλλων ουσιών που δεν βλάπτουν δημιουργούνται δύο ελαφροί, ή βαθύς χρωματισμοί. Εννοείται ότι σπουδαίο ρόλο παίζει το χρώμα που είναι τα μαλλιά. Το ανακάτωμα των δύο ουσιών δίδει πολλές φορές εξαιρετικά χρώματα. Οι βαφές αυτές είναι αβλαβείς. 

   Επίσης χρησιμοποιούνται και οι μεταλλικές βαφές, οι οποίες όμως είναι πολύ καταστρεπτικές για τις τρίχες και δεν αποδίδουν και τον χρωματισμό που θέλουμε. Κόβουν συχνά και το κεφάλι καταντά μωσαϊκό. Υπάρχουν ακόμη και οι χημικές με τα παράγωγα των χρωμάτων της ανιλίνης. Εν τούτοις κι` αυτές είναι επικίνδυνες (φαγούρες, δηλητηριάσεις, σπυράκια), αν και δίνουν χρώματα ωραιότατα.


          ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

   Συνηθισμένοι εχθροί των μαλλιών είναι η αλωπεκία και η ψαλίδα, την καταπολέμηση της οποίας αναλαμβάνουν οι κομμωτές.

   Εχθροί επίσης των μαλλιών είναι τα πολλά περμανάντ και διάφορες καλλωπιστικές μέθοδοι. Γι` αυτό καμία νοικοκυρά δεν πρέπει να παραδίδει πολύ συχνά τα μαλλιά της στις φροντίδες του κομμωτή της. Και αυτά όπως άλλωστε όλα τα στοιχεία του ανθρωπίνου σώματος, τα ευνοεί μόνο η φυσική τους ζωή, ενώ κάθε τι το τεχνητό μόνο βλάβη μπορεί να τους προξενήσει.               



  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου