Powered By Blogger

7 Οκτωβρίου 2019

Ειλείθυια – Eilithia


www.gli-pedia.blogspot.com

 Ειλείθυια = Θεά του τοκετού, κόρη του Δία και της Ήρας που λατρευόταν σε πολλές πόλεις.  .  . .

Η Ειλείθυια ήταν η μία από τις δυο θυγατέρες που απέκτησε η Ήρα με τον Δία. . . 

Η έμπειρη Ειλείθυια έτρεχε πάντα πρόθυμα κάθε φορά που την καλούσαν. 

Η Ειλείθυια μαζί με τις Μοίρες κάθονταν μπροστά στο δωμάτιο της ετοιμόγεννης γυναίκας.

   Ο Ασκληπιός μπορεί να θεράπευε τους ανθρώπους από τις ασθένειές τους, ωστόσο άλλη θεϊκή οντότητα ήταν αυτή που ανακούφιζε τις γυναίκας την ώρα του τοκετού. Ήταν η θεά Ειλείθυια, η μαία στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Η Ειλείθυια ήταν η μία από τις δυο θυγατέρες που απέκτησε η Ήρα με τον Δία. Η αδερφή της ήταν η Ήβη, η θεά της νεότητας...

   "Μητέρα των ωδινών", δηλαδή των πόνων του τοκετού, ονομάζει τη θεά ο Όμηρος. Το έργο της είναι συγκεκριμένο. Αποτελούσε η παρουσία της το στήριγμα και την παρηγοριά κάθε ετοιμόγεννης γυναίκας.  Σ' αυτήν στήριζαν τις ελπίδες τους να έχουν καλή γέννα ή να ξεπεράσουν τα εμπόδια μιας δύσκολης γέννας.

   Το ότι η θεά έφερνε μεγάλη ανακούφιση στους πόνους του τοκετού, το λέει ξεκάθαρα κι ο θεός Ήφαιστος, που όταν τον κάλεσε ο Δίας να ελευθερώσει την κόρη του Αθηνά από το κεφάλι του και να τον απαλλάξει έτσι από τους πόνους του τοκετού, ο θεϊκός σιδηρουργός του είπε:

   "Πρόσεχε, πατέρα όλων των αθανάτων, να είσαι σίγουρος γι' αυτό που μου ζητάς γιατί το τσεκούρι με το οποίο μου ζητάς να σε χτυπήσω δε θα σε ξεγεννήσει ούτε ανώδυνα, ούτε αναίμακτα, όπως η θεά Ειλείθυια".

   Η έμπειρη Ειλείθυια έτρεχε πάντα πρόθυμα κάθε φορά που την καλούσαν. Και ο ερχομός της φώτιζε τα πρόσωπα των μελλοντικών μητέρων, ενώ αντίθετα η αναμονή της παρέτεινε το μαρτύριό τους και κορύφωνε την αγωνία τους. Την ιδιότητα της κόρης της συχνά χρησιμοποιούσε η ζηλόφθονη Ήρα για να εκδικηθεί τις απιστίες του συζύγου της και να τιμωρήσει τις αντίζηλές της. Κι η Ειλείθυια, μη μπορώντας ν' αρνηθεί τις περισσότερες φορές, υπάκουε στις εντολές της αυστηρής μητέρας της.

   Κατ' εντολή δική της η θεά των ωδινών διέκοψε τους πόνους του τοκετού της Αλκμήνης, ώστε να γεννηθεί πρώτος ο Ευρυσθέας και όχι ο Ηρακλής. Η Ειλείθυια μαζί με τις Μοίρες κάθονταν μπροστά στο δωμάτιο της ετοιμόγεννης γυναίκας, με σταυρωμένα τα χέρια στα γόνατά τους.

   Έτσι, εμπόδιζαν, με τα μαγικά τους, τους πόνους του τοκετού. Για να γλιτώσει η δύστυχη Αλκμήνη. Έτσι η Αλκμήνη μπόρεσε να γεννήσει τον Ηρακλή, ωστόσο μετά τον Ευρυσθέα. Άλλοι πάλι λένε ότι μια φίλη της Αλκμήνης είχε την ιδέα αυτού του σχεδίου και το εφάρμοσε μόνη της. Και η Ειλείθυια, επειδή την είχε κοροϊδέψει, την τιμώρησε μεταμορφώνοντάς την σε νυφίτσα.


   Κι άλλες φορές εμπόδισε την κόρη της η Ήρα να εκτελέσει το έργο της. Όταν η εκδικητική της μανία στράφηκε στην όμορφη Λητώ, την ερωμένη του Δία, χρησιμοποίησε την Ειλείθυια για να τιμωρήσει το παράνομο ζευγάρι. Ενώ η Λητώ ήταν έτοιμη να γεννήσει και βρισκόταν στη Δήλο “εκεί μόνο έγινε δεκτή” η Ειλείθυια βρισκόταν πέρα από τα χρυσά σύννεφα του Ολύμπου. Εκεί την κρατούσε η μητέρα της για να μην καταλάβει πως εκείνη την ώρα τη χρειαζόταν η Λητώ

  Τη λύση έδωσαν οι θεές που παραστέκονταν στην έγκυο γυναίκα.  

Μετά από εννιά μερόνυχτα έστειλαν την Ίριδα, την αγγελιοφόρο τους, να φέρει τη μαία. 
Για να την πείσει η Ίριδα της υποσχέθηκε ένα μεγάλο πανέμορφο χρυσό περιδέραιο. 
Με την υπόσχεση αυτού του δώρου η Ειλείθυια δέχτηκε να κατέβει στο μικρό νησί. 

Μόλις έφτασε άρχισαν οι πόνοι της Λητώς και μετά από λίγο γέννησε το θεό τηςμουσικής, τον Απόλλωνα, πάνω στο καταπράσινο τρυφερό χορτάρι. 

Ο ερχομός των απογόνων, σε θεούς και ανθρώπους, ήταν μια σημαντική στιγμή και η παρουσία της μαίας ήταν αναγκαία. 

Γι' αυτό κι όλοι, όπως φρόντιζαν να τιμούν τον Ασκληπιό για να είναι καλά στην υγεία τους, έτσι απέδιδαν όλες τις τιμές που έπρεπε και στην Ειλείθυια.

Ειλείθυια = Σημαίνει Μαία. Σημαίνει αυτή που ξεγεννά τις γυναίκες

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου