Powered By Blogger

6 Φεβρουαρίου 2021

Ύπνος - Ypnos

Κατάσταση που εναλλάσσεται με την κατάσταση εγρήγορσης, κατά την οποία η αντίδραση σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος είναι ελαττωμένη.   .   .  .

Δεν είναι όμως ομοιόμορφος και διαιρείται σε δύο κύριες φάσεις, που διαχωρίζονται σύμφωνα με τις ηλεκτρικές εγγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας (ΗΕΓ), των μυών (ΗΜΓ) και των κινήσεων των οφθαλμών (ΗΟΓ).

 

1.        Ύπνος μη ταχέων κινήσεων των οφθαλμών (ΜΤΚΟ ή NREM). 

Αυτός ο ύπνος υποδιαιρείται σε τέσσερα στάδια, από τα οποία το πρώτο είναι το ελαφρότερο και το τέταρτο στάδιο είναι το βαθύτερο. Η δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού ελαττώνεται και οι λειτουργίες του σώματος ρυθμίζονται κυρίως από τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού στελέχους. Ο μεταβολισμός ελαττώνεται και η θερμοκρασία πέφτει, η αναπνοή, ο καρδιακός όγκος παλμού, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μειώνονται, όπως επίσης αδυνατίζει και η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτός ο ύπνος συμβαίνει φυσιολογικά στην έναρξη του ύπνου όλων των ανθρώπων, όχι όμως και των νεογνών. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής η διάρκεια, ιδιαίτερα του σταδίου 3 και 4, αυτού του ύπνου ελαττώνεται και πολύ περισσότερο μετά το 60ό έτος της ζωής.

 

Αυτός ο ύπνος έχει ορισμένες λειτουργίες, όπως εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη. Η αυξητική ορμόνη παράγεται κατά κύματα στο στάδιο 3 και 4 αυτού του ύπνου και συμβαίνουν οι περισσότερες κυτταρικές διαιρέσεις. Έχει διαπιστωθεί ότι η ολοκλήρωση των πληροφοριών που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

2.        Ύπνος ταχείας κίνησης των οφθαλμών (ύπνος REM ή ΤΚΟ).

Αυτός ο ύπνος χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των οφθαλμών και ελάττωση του μυϊκού τόνου. Η δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού είναι έντονη και η ροή αίματος στον εγκέφαλο αυξημένη. Αυτή η δραστηριότητα όμως διαφέρει από την αφύπνιση και συνοδεύεται από ανώμαλες κινήσεις του σώματος, όπως και των οφθαλμών. Τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν στον ύπνο REM (ΤΚΟ). Τα όνειρα αντιπροσωπεύουν μία διαδικασία αναδιοργάνωσης των διανοητικών συσχετισμών μετά την περίοδο της αφύπνισης (κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας δηλαδή). Η ανάλυση του περιεχομένου των ονείρων έχει γίνει αντικείμενο πολλών υποθέσεων και εξηγήσεων, αλλά δεν υπάρχει κάποια κοινώς αποδεκτή ερμηνεία των ονείρων.

 

Οι φυσιολογικές αλλαγές, όπως η πτώση της πίεσης και της θερμοκρασίας, γίνονται μόλις πριν από τον ύπνο και συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων του ΜΤΚΟ ύπνου. Υπάρχει ένας εσωτερικός ρυθμός του ύπνου που στα περισσότερα άτομα έχει μια περιοδικότητα γύρω στις 25 ώρες. Αυτός ο ρυθμός μπορεί να αλλάξει από εξωτερικούς παράγοντες για να αναπροσαρμοστεί σε μια 24ωρη βάση. Έχουν απομονωθεί δύο κύριες τάσεις για ύπνο κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Αυτές είναι μεταξύ 2 π.μ.-6 π.μ. και 2 μ.μ.-6 μ.μ. Υπάρχουν όμως διαφορές ανάλογα με την ηλικία, όπως για παράδειγμα τα νεογνά έχουν την τάση να κοιμούνται τις περισσότερες ώρες του 24ώρου, καθώς επίσης στη εφηβεία υπάρχει μια αυξημένη τάση για ύπνο. Οι απαιτήσεις για ύπνο μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά υπάρχουν μεγάλες γενετικές διαφορές στο ποσό ύπνου που χρειάζονται οι άνθρωποι, όπως επίσης και στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα άτομα κοιμούνται και στην ευκολία με την οποία έρχεται ο ύπνος.

Το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μπορεί να διαταραχθεί από μια ποικιλία εξωτερικών παραγόντων που περιλαμβάνουν ανώμαλες συνήθειες ύπνου, οι οποίες οφείλονται π.χ. στο ωράριο εργασίας. Ο ύπνος είναι ευκολότερο να έρθει ύστερα από σωματική άσκηση, διάβασμα και κοινωνική δραστηριότητα. Η διάρκεια και η ένταση της έκθεσης στο φως μπορεί επίσης να τροποποιήσει βαθιά τον ύπνο.

Το φως προκαλεί αφύπνιση και είναι ο κύριος παράγοντας που ρυθμίζει τον 25ωρο εσωτερικό ρυθμό στον 24ωρο ημερήσιο κύκλο. Νευρικές συνδέσεις από τον αμφιβληστροειδή ενεργούν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται υπερχιασματικός πυρήνας, ο οποίος διεγείρει την επίφυση, που παράγει μελατονίνη.

Η μελατονίνη πιστεύεται ότι διεγείρει το εύρος των νευρολογικών και μεταβολικών διαδικασιών που χαρακτηρίζουν τον ύπνο.


Επεκταθείτε από εδώ για να μάθετε για τον Ύπνο  στην Μυθολογία . . .


  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :    #ypnos, #ipnos, @ypnos, @ipnos, @ypnos, #υπνοσ, 

           GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου