Powered By Blogger

7 Φεβρουαρίου 2021

Μαργαριτάρι - Margaritari

www.gli-pedia.blogspot.com
 Σκληρή ουσία που παράγεται από ορισμένα δίθυρα μαλάκια. Έχει την ίδια σύσταση και υφή με το όστρακο που περιβάλλει τους οργανισμούς αυτούς (90% ανθρακικό ασβέστιο).  .  .  .

 Το μαργαριτάρι χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία ως πολύτιμος λίθος. Έχει συνήθως άσπρο ή υποκίτρινο χρώμα και σχήμα περίπου σφαιρικό. Μερικές φορές όμως το σχήμα του μαργαριταριού είναι ημισφαιρικό ή ακανόνιστο, πράγμα που εξαρτάται από τον τρόπο σχηματισμού του. Σχηματίζεται, όταν ένα ξένο σώμα εισέλθει μεταξύ του οστράκου και του επιθηλιακού χιτώνα (μανδύα) ορισμένων δίθυρων μαλακίων και σπανιότερα γαστερόποδων.

 Ο μανδύας των ζώων αυτών έχει την ικανότητα να εκκρίνει μια μαργαριταρώδη ουσία (μάργαρο ή σιντέφι), με την οποία κατασκευάζεται το όστρακο που το περιβάλλει. 

Έτσι, όταν το ξένο σώμα –που συνήθως είναι ένας κόκκος άμμου– περιβληθεί σιγά σιγά από το χιτώνα, τότε αποτίθενται γύρω του ομόκεντρα στρώματα μάργαρου και προκύπτει το σφαιρικό μαργαριτάρι. 

Όταν όμως ο χιτώνας δεν κατορθώσει να περιβάλει το ξένο σώμα, αλλά απλώς σκεπάζει ένα μέρος του, τότε σχηματίζεται το ακανόνιστο μαργαριτάρι.

 Σε ορισμένες χώρες και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία έχει αναπτυχθεί ένα είδος «καλλιέργειας» μαργαριταριών. Μέσα σε κλειστούς κόλπους, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, εκτρέφονται τα μαλάκια που έχουν ικανότητα να παράγουν μαργαριτάρια. Όταν αναπτυχθούν αρκετά, ειδικοί τεχνίτες τοποθετούν μέσα τους μερικούς κόκκους άμμου και τα αφήνουν πάλι μέσα στο νερό να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Μετά πέντε περίπου χρόνια τα μαργαριτάρια είναι έτοιμα και αφαιρούνται από το σώμα του μαλακίου. 

Τα πιο γνωστά δίθυρα μαλάκια που έχουν την ικανότητα να παράγουν μαργαριτάρια ανήκουν στο γένος μελεαγρίνη που ζει στις θερμές θάλασσες (Περσικός κόλπος, Σρι Λάνκα, παράλια Μοζαμβίκης, Νότια Ιαπωνία, κόλπος Μεξικού κτλ.). 

Τα μαργαριτάρια, όταν είναι μεγάλα, κανονικού σχήματος και έχουν ωραίο χρώμα και διαύγεια πωλούνται όπως τα διαμάντια με μονάδα μέτρησης το καράτι.

Τα πιο πολύτιμα είναι τα σφαιρικά και τα απιοειδή.

Τα μαργαριτάρια είναι πολύ ευπαθή στις μεταβολές των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Προσβάλλονται από οξέα, ακόμα και από τον ιδρώτα και χάνουν πολύ εύκολα τη λάμψη τους.

 


   Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

 Η αναζήτηση στο άρθρο :  #margaritari, @margaritari, #μαργαριταρι, 

          GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου