Powered By Blogger

25 Φεβρουαρίου 2021

επιτροπεία - epitropeia

www.gli-pedia.blogspot.com

   Η διοίκηση και επιμέλεια ορισμένων προσώπων που επιβάλλεται από το νόμο. Πρόκειται για θεσμό του αρχαίου ελληνικού δικαίου, τον οποίο πήραν και οι Ρωμαίοι.  .  .  .

Στη σύγχρονη εποχή, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, τίθενται σε επιτροπεία: α) Ο ανήλικος όταν δεν υπάρχει γονική μέριμνα ή όταν αποφασίσει το δικαστήριο για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τους γονείς, λόγω κακής άσκησης από αυτούς. β) Όσοι βρίσκονται κάτω από δικαστική ή νόμιμη απαγόρευση. Με την τροποποίηση των σχετικών άρθρων (1636-1704 ΑΚ) ο θεσμός της επιτροπείας για τους δικαστικά και νόμιμα απαγορευμένους έχει αντικατασταθεί από το θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης. γ) Ενήλικοι άγνωστης κατοικίας, των οποίων η περιουσία έχει ανάγκη από επιμελητή.

Ο επίτροπος διορίζεται:

α) από το νόμο,

β) από το δικαστήριο και

γ) με διαθήκη.

Ο διορισμός του επιτρόπου από το δικαστήριο γίνεται με τη φροντίδα των συγγενών ή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή του εισαγγελέα, αφού γνωμοδοτήσει το συγγενικό συμβούλιο. Το συγγενικό συμβούλιο συγκροτείται από τον ειρηνοδίκη του τόπου κατοικίας του ανήλικου ως πρόεδρο και τους έξι πλησιέστερους συγγενείς του ανήλικου που λαμβάνονται σε ίσο αριθμό από την πατρική και τη μητρική γραμμή. 

Οι αποφάσεις του συμβουλίου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Ο επίτροπος ασκεί την επιμέλεια του προσώπου του ανήλικου και αντιπροσωπεύει αυτόν σε κάθε δικαιοπραξία που αφορά την προσωπική του κατάσταση ή την περιουσία του. 

Το λειτούργημα του επιτρόπου είναι υποχρεωτικό και άμισθο.

Σε κάθε επιτροπεία εκτός του επιτρόπου ορίζεται και παρεπίτροπος από το δικαστήριο για να επιτηρεί το έργο του επιτρόπου και να τον αναπληρώνει, στις περιπτώσεις που συγκρούονται τα συμφέροντα του επιτρόπου και του επιτροπευομένου.    

 

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

    Η αναζήτηση στο άρθρο :    

           GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου