Powered By Blogger

18 Νοεμβρίου 2020

κολιός - kolios

 

    Ψάρι θαλασσινό (Σκόμβρος ο κολίας ο ιαπωνικός), της οικογένειας Σκομβρίδες, που υπάγεται στα Τελεόστεα Υποβραχιόνια.  .  .  .

 

Το χρώμα του είναι στη ράχη σταχτί-πρασινωπό με ακανόνιστες σκούρες γραμμές.

 

Στην κοιλιά και στα πλευρά είναι άσπρο με ακανόνιστες σταχτιές κηλίδες.

 

Το μέτωπό του, δηλαδή πάνω και πίσω από τα μάτια, είναι διαφανές και αφήνει να φαίνονται τα οπτικά του νεύρα.

 

Αυτό τον διακρίνει από το σκουμπρί, καθώς και το χρώμα του, που δεν είναι γαλάζιο, όπως του δεύτερου.

 

Έχει επίσης και μάτια μεγαλύτερα, καθώς και νηκτική κύστη, που απουσιάζει στο σκουμπρί.

 

Ο κολιός είναι συχνός στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως το καλοκαίρι, οπότε και ψαρεύεται.

 

Η σάρκα του είναι νόστιμη αλλά λίγο βαριά.

 

Συντηρείται με πάστωμα (χωρίς υγρασία), καπνιστός και σε κονσέρβα.

 

 

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

 

Η αναζήτηση στο άρθρο :    mackerel, koliós, #mackerel, #koliós,#κολιος,

           GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου