Powered By Blogger

17 Νοεμβρίου 2020

Κοχύλι - Kochyli


 Το κέλυφος (όστρακο) που περιβάλλει το σώμα ορισμένων θαλάσσιων ζώων και ιδίως των Μαλακίων, των Βραγχιονόποδων και ορισμένων Οστρακόδερμων.  .  .

  Αποτελείται από οργανική ουσία, την κογχιολίνη, που εκκρίνεται από το μανδύα των ζώων αυτών. Η κογχιολίνη περιέχει σε μεγάλη ποσότητα ασβέστιο και άλλες ανόργανες ουσίες.

Τα κοχύλια αποτελούνται συνήθως εσωτερικά από οργανική ουσία, ενδιάμεσα από κρυστάλλους ασβεστίου και εξωτερικά έχουν επίστρωση αραγονίτη που όταν είναι λεία αποτελεί το μάργαρο, ώστε τα κοχύλια να παρουσιάζουν λάμψη και ιριδισμούς.

Τα κοχύλια μπορεί να είναι μονόθυρα ή δίθυρα. Όταν είναι μονόθυρα, συνήθως παρουσιάζουν κωνικό σχήμα με εσωτερική περιέλιξη αριστερόστροφη ή δεξιόστροφη. Τα δίθυρα αποτελούνται από δύο όμοιες συνήθως εξωτερικές θυρίδες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους και μπορούν να ανοιγοκλείνουν.

Ανάλογα με το είδος του ζώου τα κοχύλια παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία σε μεγέθη, σχήματα και χρωματισμούς και αποτελούν συλλεκτικά και διακοσμητικά αντικείμενα μετά την ξήρανση του ζώου.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο παρελθόν ως νομίσματα, ενώ ορισμένα χρησιμοποιούνται και στη σύγχρονη εποχή για κατασκευή μουσικών οργάνων και άλλων χρηστικών αντικειμένων.

 

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

 

Η αναζήτηση στο άρθρο :    Seashell, Kochyli, shell, conch, #seashell, #kochyli, #shell, #conch, 

            GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου