Powered By Blogger

27 Οκτωβρίου 2020

Ιδρώτας – Idrotas

   Ο ιδρώτας είναι υγρό, που εκκρίνουν οι ιδρωτοποιοί αδένες ! . . . . ο ιδρώτας χρησιμεύει για την αποβολή περιττών αλάτων! . . . μάθετε περισσότερα για τη λέξη ιδρώτας . . .

 

ΟΡΙΣΜΟΣ

   Ο ιδρώτας είναι υγρό, που εκκρίνουν οι ιδρωτοποιοί αδένες του δέρματος του ανθρώπου και των ζώων. Είναι το αραιότερο από όλα τα υγρά του σώματος. Αποτελείται από νερό, που έχει διαλυμένες λίγες οργανικές ουσίες και ανόργανα άλατα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι πυκνότερο ι στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.

Ο ιδρώτας χρησιμεύει για την αποβολή περιττών αλάτων και άλλων ουσιών. Σε κρυολογήματα, σε δηλητηριάσεις και σε άλλες ασθένειες έχει επίδραση ευεργετική. Η έγκριση του διευκολύνεται με αφεψήματα διαφόρων αρωματικών φυτών, με θερμά λουτρά, με εντριβές του δέρματος, με φάρμακα και άλλα μέσα.

Ο ιδρώτας έχει κακή οσμή και γι` αυτό επιβάλλεται το πλύσιμο του σώματος.

   Επίσης μεταφορικά η λέξη ιδρώτας, χρησιμοποιείται προκειμένου περί κοπιαστικής και βαριάς εργασίας :  «ίδρωσα ώσπου να τα καταφέρω». 

Επίσης, «βγάζει το ψωμί του με ιδρώτα του προσώπου του».

Επίσης επί περιπτώσεων φόβου, ή, πόνου : «τον έκοψε κρύος ιδρώτας».  

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

 

Η αναζήτηση στο άρθρο :   Ιδρώτας, εφίδρωση, idrotas, sweat, perspiration, #ιδρώτας, #idrotas, #sweat, #perspiration, #efidrosi, #εφιδρωση, 

GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου