Ο πιο διαδεδομένος μονοσακχαρίτης στη φύση. Βρίσκεται στο χυμό των σταφυλιών, στους χυμούς όλων των γλυκών φρούτων . . .
και γενικά στους ζωικούς και
φυτικούς οργανισμούς, είτε ελεύθερη είτε σε διάφορες σύνθετες ενώσεις, όπως
π.χ. το άμυλο και η κυτταρίνη.
Στο μέλι αποτελεί ουσιώδες συστατικό, ενώ στο αίμα βρίσκεται σε ποσοστό 1% σε φυσιολογικές συνθήκες.
Βιομηχανικά παρασκευάζεται με υδρόλυση του αμύλου, η οποία γίνεται με επίδραση αραιού υδροχλωρικού οξέος υπό πίεση.
Το σιρόπι εξουδετερώνεται με ανθρακικό νάτριο και αποχρωματίζεται με ενεργό
άνθρακα και διοξείδιο του θείου που δρα και ως συντηρητικό:
(C6H10O5)v + νH2Ο) ® νC6H12O6.
Η γλυκόζη παραλαμβάνεται, επίσης, από τις σταφίδες, οι οποίες εκχυλίζονται με ζεστό νερό· το γλεύκος αφήνεται να ηρεμήσει, οπότε η γλυκόζη κρυσταλλώνεται γρήγορα.
Είναι ουσία κρυσταλλική, ευκολοδιάλυτη στο νερό, λευκή, με γλυκιά γεύση.
Στον οργανισμό ένα μέρος της καίγεται και δίνει
διοξείδιο του άνθρακα και νερό, καθώς και αρκετές θερμίδες.
Ένα μέρος ζυμώνεται (γλυκόλυση) και δίνει το γαλακτικό οξύ.
Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή οινοπνεύματος και ακετόνης.
Για θεραπευτικούς σκοπούς δίνεται από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή, κυρίως για θεραπεία υπογλυκαιμικών καταστάσεων.
Η αύξηση της περιεκτικότητάς της στο αίμα είναι συνέπεια του διαβήτη.
Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος
Η αναζήτηση στο άρθρο : glucose, #glykózi, #γλυκοζη, #glucose, #glikozi,
GLi – Pedia, Εγκυκλοπαίδεια,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου