Έκκριση του δέρματος που παράγεται από τα 2,5 εκατομμ., περίπου, μικροσκοπικούς ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε όλο το σώμα. . . .
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές ιδρωτοποιών αδένων, οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Ανεπαίσθητη εφίδρωση γίνεται σταθερά με εξάτμιση από τα στόμια των ιδρωτοποιών αδένων, και παράγεται περίπου ένα λίτρο ιδρώτα την ημέρα. Η αισθητή εφίδρωση συμβαίνει σε σωματική εξάσκηση και σε υψηλή θερμοκρασία. Πάνω από 3 λίτρα την ώρα μπορεί να παραχθούν, για σύντομα χρονικά διαστήματα.
Ο εκκρινής ιδρώτας, είναι ένα ήπιο οξύ, υδαρές υγρό. Περιέχει λιγότερο από 2% στερεά, που αποτελούνται κυρίως από άλατα και σε μικρότερο βαθμό από λιπώδες υλικό και περιλαμβάνουν 0,3% ουρία (περίπου στην ίδια συγκέντρωση με αυτή του αίματος), ουσία που εκκρίνεται από τους νεφρούς σε μεγάλη ποσότητα. Ασθενείς με σοβαρή ουραιμία μπορεί να εμφανίσουν εναποθηκεύσεις κρυστάλλων ουρίας στο δέρμα τους, όταν εξατμίζεται ο ιδρώτας.
Οι εκκρινείς αδένες στον άνθρωπο βρίσκονται στο μεγαλύτερό τους αριθμό στα πέλματα και στις παλάμες και μπορεί να φανούν, με ένα μεγεθυντικό φακό, τα μικροσκοπικά τους στόμια σε σειρές που καταλαμβάνουν τα άκρα κάθε πλευράς των πελμάτων και των παλαμών. Η εφίδρωση είναι περισσότερο άφθονη σε αυτές τις περιοχές.
Ο κύριος σκοπός της εφίδρωσης είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία ρυθμίζεται με την απώλεια θερμότητας από την επιφάνειά του. Η εφίδρωση έτσι αυξάνεται από εσωτερική παραγόμενη θερμότητα, όπως σε μυϊκή δραστηριότητα, ή από εξωτερική θερμότητα. Ελέγχεται από δύο είδη νεύρων: Τα αγγειοκινητικά, που ρυθμίζουν την τοπική αιματική ροή, και τα εκκριτικά (τμήμα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος) που επηρεάζουν άμεσα την έκκριση.
Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται στις μασχάλες, τα βλέφαρα, γύρω από τις θηλές των μαστών (οι αδένες που παράγουν κυψελίδα στο αφτί είναι τροποποιημένοι αποκρινείς αδένες). Αναπτύσσονται σε στενή σχέση με τις τρίχες και οι πόροι τους ανοίγουν συχνά μέσα στους θυλάκους των τριχών. Δε λειτουργούν μέχρι να αρχίσει η εφηβεία.
Η ροή του αποκρινούς ιδρώτα προκαλείται από συγκινησιακά ερεθίσματα, όπως φόβος, θυμός ή σεξουαλική διέγερση.
Ανωμαλίες της εφίδρωσης. Ελαττωμένη εφίδρωση μπορεί να συμβεί στα πρώιμα στάδια πυρετού, στο διαβήτη και σε μερικές μορφές σπειραματονεφρίτιδας. Μερικά άτομα είναι ανίκανα να ιδρώσουν αρκετά και είναι εκτεθειμένα σε θερμοπληξία.
Υπερβολική εφίδρωση μπορεί να συμβεί σε εμπύρετες καταστάσεις και σε άτομα με υπερθυρεοειδισμό, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη ή σε άτομα που βρίσκονται σε αγχώδη κατάσταση. Δύσοσμη εφίδρωση ή βρομίδρωση συνήθως συμβαίνει στα πόδια ή στις μασχάλες και οφείλεται σε μικροβιακή ανάμειξη στις εκκρίσεις του δέρματος.
Επιμέλεια Άρθρου &
Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος
Η αναζήτηση στο άρθρο : ιδρώτας, idrotas, sweat, perspiration, ygeia, υγεία, iatric;h, iatriki, ιατρική, #ιδρώτας, #idrotas, #sweat, #perspiration, #ygeia, #υγεία, #iatric;h, #iatriki, #ιατρική,
GLi – Pedia, Εγκυκλοπαίδεια,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου