Powered By Blogger

8 Δεκεμβρίου 2019

Ατονία – Atonia


www.gli-pedia.blogspot.com

Η ατονία, ή, αδυναμία είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση, με κύριο χαρακτηριστικό την αίσθηση έλλειψης ενέργειας.  .  .


Το άτομο που νιώθει ατονία δυσκολεύεται να κάνει δραστηριότητες που απαιτούν μυϊκή προσπάθεια, ή, όταν τις κάνει κουράζεται πολύ γρήγορα και εξαντλείται.

Επίσης δυσκολεύεται να εκτελέσει πνευματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας και να διατηρήσει τη συγκέντρωση και την προσοχή του. Πολύ συχνά συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ή, πόνοι στο σώμα.


Τι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς να το γνωρίζετε:

1. Δεν κοιμάστε αρκετά. Ακόμη και ανα κοιμάστε 7 συνεχόμενες ώρες το βράδυ αλλά και πάλι νιώθετε κουρασμένοι, μην απορείτε. Ίσως ο οργανισμός σας να χρειάζεται 8 ώρες. Κάθε οργανισμός έχει τον δικό του αριθμό ωρών ύπνου που αν δεν συμπληρώνετε, μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι. Προσπαθήστε να μπείτε στη διαδικασία να κοιμάστε μία ώρα νωρίτερα για μία εβδομάδα και δείτε να θα νιώσετε μεγαλύτερη ευεξία.

2. Κοιμάστε αλλά ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός. Αν είστε κουρασμένοι παρότι κοιμάστε αρκετές ώρες, αναρωτηθείτε πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος που κάνετε; Οι ώρες που ξοδεύετε στο κρεβάτι δεν ισούνται απαραίτητα με την ποιότητα του ύπνου σας.

3. Έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορεί να σας προκαλούν κόπωση. Ειδικά αν δεν καταναλώνετε αρκετό κόκκινο κρέας, ή, γαλακτοκομικά και λαχανικά πλούσια σε σίδηρο κάντε μία απλή εξέταση αίματος και δείτε αν φταίει ο πολύτιμος σίδηρος για την κόπωσή σας.

4. Δεν ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας. Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε και άσχημα και κουρασμένοι. Σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετό νερό για να βοηθήσετε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Όταν έχετε έλλειψη νερού η καρδιά σας πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρότερα για να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα σας, γεγονός που σας αφήνει ένα αίσθημα κούρασης.

5. Είστε αγχωμένοι. Αν τρέχουν πολλές αλλαγές στη δουλειά, ή, στη ζωή σας, είναι πιθανό να παίρνετε τις ανυσιχίες στο σπίτι σας. Προσπαθήστε να αποτυπώνετε τις ανυσιχίες και τα άγχω σας σε ένα ημερολόγιο για να κοιμάστε καλύτερα.

6. Πίνετε πολύ αλκοόλ. Ένα ποτήρι του κρασιού το βραδάκι πρίν τον ύπνο μπορεί να σας νανουρίσει, αλλά όχι περισσότερο. Το πολύ αλκοόλ μπορεί να ρυπάνει τον οργανισμό σας και να ταράξει τον ύπνο σας. Καθώς το αλκοόλ φεύγει απ` τον οργανισμό είναι εύκολο να φύγετε από το βαθύ ύπνο και να επιστρέψετε στο στάδιο ύπνου REM, στο οποίο είναι ποιο εύκολο να ξυπνήσετε. Γι` αυτό και παρότι έχετε ξενυχτήσει και νιώθετε κουρασμένοι μετά από μία βραδιά έντονου αλκοόλ, ξυπνάτε πιο γρήγορα ότι θα περιμένατε.

7. Δεν γυμνάζεστε. Η άσκηση σας δίνει την ώθηση που πρέπει για να βγάλετε μέρα μέσα στην ημέρα αλλά και την δύναμη να κοιμηθείτε πιο εύκολα το βράδυ. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε 3 – 5 φορές εβδομάδα, ή, τουλάχιστον φροντίστε να κινείστε περισσότερο μέσα στην ημέρα. Εάν κάθεστε μπροστά σε μία οθόνη όλη την ημέρα, ο εγκέφαλος θα συνδέσει την ακινησία σας με τον ύπνο. Κάντε έναν περίπατο γύρω από το γραφείο, τρέξτε για κάποιο θέλημα, ή, περπατήστε μέχρι τη δουλειά.

8. Γυμνάζεστε υπερβολικά. Ενώ το να γυμνάζεστε βοηθά τον καλύτερο ύπνο, η σκληρή γυμναστική μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Να είστε όσο σκληροί πρέπει στη γυμναστική σας και να δίνετε στον εαυτό σας ευκαιρία να ξεκουράζεται.

9. Δεν τρέφεστε σωστά. Αν τρώτε αρκετά αλλά πάλι νιώθετε κουρασμένοι, προσέξτε τα γεύματά σας. Μήπως δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ή, υγιεινά λιπαρά; Εάν όχι, ίσως χρειάζεται να εντάξετε περισσότερες τροφές ολικής άλεσης στη διατροφή σας και να αποφύγετε τα πολλά γλυκά.

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου