Powered By Blogger

28 Οκτωβρίου 2019

Κουνουπίδι – kounoupidi,

www.gli-pedia.blogspot.com

Λαχανοκομικό φυτό της οικογένειας Σταυρανθή (κλάση δικοτυλήδονα). Πιο γνωστό είναι το είδος Βρασική η λαχανώδης, ποικιλία βοτρύτις.  .  .


Κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. 

 Είναι φυτό διετές, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και ως μονοετές.

Για να ευδοκιμήσει απαιτείται κλίμα δροσερό και υγρό και δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο σπόρος που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας, γιατί πολλές αποτυχίες αργότερα μπορεί να οφείλονται σε αυτόν.

Σπέρνεται στα θερμοσπορεία ή τα ανοιχτά σπορεία πολύ επιφανειακά το Φεβρουάριο με Μάρτιο, όταν καλλιεργείται ως μονοετές (για να έχουμε φθινοπωρινά και χειμερινά κουνουπίδια) και τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο, όταν καλλιεργείται ως διετές (οπότε μας δίνει ανθοκεφαλές την επόμενη άνοιξη).

Η μεταφύτευση γίνεται 5-7 εβδομάδες μετά τη σπορά.

Χρειάζεται συχνά σκαλίσματα και επιμελημένα και τακτικά ποτίσματα.

Το κουνουπίδι καλλιεργείται για την άσπρη ή λίγο κίτρινη ανθοκεφαλή που χρησιμοποιείται ως σαλατικό ή ακόμα και ως τουρσί. 

Οι ποικιλίες κατατάσσονται ανάλογα με την πρωιμότητα, το μέγεθος της ανθοκεφαλής και το χρώμα τους. 
Τα πατησιώτικα, τα νάνα υπερπρώιμα, τα κουνουπίδια Αλγερίου και τα κουνουπίδια Νεάπολης, που είναι τα συνήθως καλλιεργούμενα στην Ελλάδα, ανήκουν στα πρώιμα, ενώ στα όψιμα ανήκουν τα όψιμα Νεάπολης, ο γίγαντας Νεάπολης κ.ά.

Μια παραλλαγή της ποικιλίας του κουνουπιδιού είναι τα μπρόκολα.
 Ανήκουν στο ίδιο είδος με το κουνουπίδι.

Δίνουν πολύ πρώιμες και πολύ όψιμες ανθοκεφαλές με πράσινο, πρασινοϊώδες χρώμα γιατί δεν καλύπτονται από φύλλα, όπως στο κουνουπίδι. Οι ανθοκεφαλές του μπρόκολου τρώγονται επίσης ως σαλάτα και αποτελούν ένα πολύ εύγευστο και ωφέλιμο λαχανικό.


Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου