Powered By Blogger

16 Οκτωβρίου 2019

Ευλογιά – evlogia


gli-pedia.blogspot.com

Οξεία μολυσματική αρρώστια που προκαλείται από ιό. Αρχίζει με εμετούς και πόνους στη μέση και συνεχίζεται με πυρετό και, ύστερα από 3-4 μέρες, με εξάνθημα.   .   . 


   Αυτό εμφανίζεται πρώτα στο μέτωπο, προχωρεί στο πρόσωπο, έπειτα στους καρπούς και τελικά απλώνεται σ’ όλο το σώμα.

Είναι κάτι κόκκινες κηλίδες που ύστερα γίνονται κόκκινα σπυράκια (βλατίδες), έπειτα φουσκίτσες (φυσαλίδες), ύστερα μικρές πληγές (φλύκταινες) που σκεπάζονται από πέτσες (εφελκίδες), οι οποίες στο τέλος πέφτουν και αφήνουν μόνιμη ουλή αρκετά βαθιά. 

Η ευλογιά, που προέρχεται από την Άπω Ανατολή, παλαιότερα ήταν ενδημική σ’ όλη την Ευρώπη, με παροδικές εξάρσεις που προκαλούσαν χιλιάδες θανάτους και άφηναν ακόμη περισσότερες χιλιάδες ανθρώπους γεμάτους σημάδια, τους λεγόμενους βλογιοκομμένους ή καμένους. 

Τώρα έχει εξαφανιστεί από τις προηγμένες χώρες, χάρη στο δαμαλισμό, που γίνεται συστηματικά σ’ όλα τα παιδιά και προκαλεί ανοσία κατά της ευλογιάς για όλη τους τη ζωή. Στην Ασία και την Αφρική συναντά κανείς ακόμη «βλογιοκομμένους», όπως συνέβαινε και στον τόπο μας πριν από 30-40 χρόνια.

Τα κατοικίδια ζώα προσβάλλονται επίσης από ευλογιά. 

Ο ιός όμως που προκαλεί την αρρώστια σ’ αυτά είναι ανίκανος να την προκαλέσει σε άλλο είδος ή στον άνθρωπο, ούτε ο ιός του ανθρώπου μπορεί να προσβάλει ζώο. 

Τα άλογα, τα βόδια, τα πρόβατα, οι γίδες, τα γουρούνια, οι καμήλες και τα κουνέλια προσβάλλονται από ευλογιά, που είναι ειδική γα το κάθε είδος. Τα εξανθήματα, ανάλογα με το είδος του ζώου που προσβάλλεται, έχουν διαφορετική εντόπιση. Στα άλογα εντοπίζονται μέσα στο στόμα και στα χείλια, στις αγελάδες στις ρόγες των μαστών, στα πρόβατα στις μασχάλες και στο εσωτερικό των μηρών απ’ όπου ύστερα εξαπλώνεται. 

Πειραματικά επιχείρησαν να μολύνουν ένα είδος με τον ιό ενός άλλου, αλλά προκάλεσαν μόνο μια πολύ ελαφριά αρρώστια, με 1-2 σπυράκια, που θεραπεύτηκε πολύ γρήγορα. Σε μερικά είδη αυτό δημιουργεί ανοσία κατά της ειδικής ευλογιάς του είδους τους και αυτό ήταν η αρχή του δαμαλισμού που έσωσε την ανθρωπότητα από την ευλογιά. 

Μολύνοντας τον άνθρωπο με τον ιό της ευλογιάς που προσβάλλει τις αγελάδες (τη δαμαλίδα), τον κάνουμε άνοσο κατά της ανθρώπινης ευλογιάς.  

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφία: Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου