Powered By Blogger

14 Οκτωβρίου 2019

Εφηβεία – Efiveia


www.gli-pedia.blogspot.com

Η περίοδος της ζωής του ανθρώπου μετά την παιδική ηλικία (συνήθως την ηλικία των 13-14 ετών για τα κορίτσια και 16 ετών για τα αγόρια) και ως την ενηλικίωση.   .  .  .


Αρχίζει με την ικανότητα του ατόμου για αναπαραγωγή (ορμονική μεταβολή) και την εντονότερη ψυχική-συναισθηματική ζωή, με την ανακάλυψη του «εγώ». 

Είναι μια χρονική περίοδος που ο χαρακτήρας του παιδιού βρίσκεται σε συνεχή διάπλαση και κατά την οποία γίνεται ένα ξύπνημα δημιουργικό.

Η εφηβεία ή ήβη είναι μια μεταβατική φάση από την παιδική ηλικία στη περίοδο της ωριμότητας. Ως μετάβαση από μια ηλικία σε άλλη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Γενετήσια ανησυχία, ιδεαλιστικές τάσεις και ονειροπολήσεις κατευθύνουν τις εκδηλώσεις των εφήβων. Στη μεταβατική αυτή περίοδο ο, ή, η έφηβος αρχίζει να προσέχει και να φροντίζει τον εαυτό του/της, για να είναι αρεστός/ή.

Η εφηβεία αρχίζει καμιά φορά πρώιμα ή καθυστερημένα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη γενετήσια ωριμότητα, τα παιδιά των πόλεων παρουσιάζουν πρώιμη εφηβεία. Αλλά και άλλοι λόγοι μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την εφηβεία: η υγεία, η φυλή, το κλίμα, το περιβάλλον, η κατοικία, η διατροφή, η κληρονομικότητα.

Μετά την είσοδο στην εφηβική ηλικία γίνεται φανερή η σωματική αλλαγή του παιδιού. 
Ένα αγόρι και πιο πολύ ένα κορίτσι (τα κορίτσια ωριμάζουν νωρίτερα) αλλάζουν πολύ, σωματικά, από την ηλικία των 11 ως την ηλικία των 13 ετών. 
Στα κορίτσια είναι αξιοσημείωτη η έναρξη της έμμηνης ρύσης και η ανάπτυξη των μαστών, που είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της εφηβείας και μπορεί να αρχίσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, και από την ηλικία των 9 ετών. 
Στα αγόρια, το πρώτο σημάδι της εφηβείας είναι η αύξηση του μεγέθους των όρχεων. 
Παράλληλα αυξάνεται και ο λάρυγγας και η φωνή των αγοριών γίνεται βαρύτερη. 
Και στα δύο φύλλα εμφανίζονται τρίχες στο εφηβαίο και αργότερα στις μασχάλες, ενώ στα αγόρια εμφανίζονται και στο πρόσωπο.

Η πνευματική ικανότητα, επίσης, από την παιδική στην εφηβική ηλικία, αυξάνει. 
Η αύξηση αυτή τις πιο πολλές φορές είναι ομαλή. 
Και η συναισθηματική αλλαγή είναι ευδιάκριτη: ο έφηβος ζει εντονότερα από το παιδί. 
Αυτή η έντονη ψυχολογική διέγερση οφείλεται και σε φυσιολογικές μεταβολές.

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου