Είναι φυτό του λαχανόκηπου, γνωστό με το
επιστημονικό όνομα σικυός ο ήρεμος. Οι σπόροι της αγγουριάς, αφού μουσκεφθούν
σε νερό, . . .
σπέρνονται την άνοιξη, μετά τις όψιμες πογωνιές , σε βραγιές καλά
οργωμένες και λιπασμένες με ζωική κόπρο, ή και με χημικό λίπασμα.
Η σπορά γίνεται σε αυλάκια.
Υπολογίζουμε ν`
απέχει, μετά το βοτάνισμα, το ένα φυτό από το άλλο περίπου 80 πόντους. Σε ζεστά
κλίματα η σπορά γίνεται από τον Μάρτη.
Ο βλαστός της
αγγουριάς έρπει στο έδαφος, ή αναρριχάται σε πασσαλίσκους.
Τα φύλλα της
είναι πλατιά, σχισμένα και καταπράσινα.
Τα άνθη της
κίτρινα, χωριστά τα` αρσενικά και χωριστά τα θυλικά (δίκλινα).
Ο καρπός της
αγγουριάς, το αγγολυρι, ή καστραβέτσι, ή δροσερό, έχει μακρουλό σχήμα και
πράσινο χρώμα.
Υπάρχουν πολλές
ποικιλίες αγγουριών.
Μία εξ` αυτών
θεωρείται η καλύτερη, η λεγόμενη «καλυβιώτικα».
Το αγγουράκι
τρώγεται ωμό σε σαλάτα.
Δεν περιέχει
θρεπτικά στοιχεία παρά μονάχα νερό και κυτταρίνη. Είναι όμως δροσιστικό,
ορεκτικό και πλούσιο σε βιταμίνες Α (αντινευρικές) και Γ (αντισκορβουτικές).
Ο χυμός του
δροσιστικός και μαλακτικός για την επιδερμίδα. Μ` αυτόν γίνεται και το
καλλυντικό Γκόλντ-κρεμ.
Επίβλεψη Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου