Powered By Blogger

27 Απριλίου 2021

επίσκοπος - Episkopos



Ο ανώτερος εκκλησιαστικός βαθμός της ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατώτεροι του ιεραρχικά είναι ο πρεσβύτερος (ιερέας) και ο διάκονος.  .  .  .

    Από την ιδιότητά του να επισκοπεί (δηλαδή να εποπτεύει) ονομάστηκε αρχιερέας της παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας. Έργο του επισκόπου είναι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επικεφαλής των υπόλοιπων κληρικών.

Επίσης μπορεί ο επίσκοπος να τελέσει και όλα τα άλλα μυστήρια που τελεί ο πρεσβύτερος και επιπλέον τη χειροτονία πρεσβυτέρου (ή άλλου επισκόπου μαζί με άλλους αρχιερείς).

Ανάλογα με τη σπουδαιότητα της επισκοπής αυξάνεται και η σημασία του ρόλου του επισκόπου.

Έτσι, οι επίσκοποι των μεγάλων πόλεων που ήταν πρωτεύουσες εκκλησιαστικών περιφερειών ονομάστηκαν μητροπολίτες, ενώ οι επίσκοποι των μεγάλων εκκλησιαστικών διοικήσεων ονομάστηκαν πατριάρχες.

Οι επίσκοποι της ορθόδοξης Εκκλησίας προέρχονται από τις τάξεις των μοναχών, εκλέγονται από την Ιερά Σύνοδο, αφού προηγουμένως γραφτούν στον κατάλογο των «προς αρχιερατείαν εκλογίμων».


Τιτουλάριοι επίσκοποι.   Είναι οι επίσκοποι που δεν έχουν έδρα, αλλά φέρουν τον τίτλο μιας παλιάς επισκοπής, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Οι τιτουλάριοι είναι συνήθως βοηθοί επίσκοποι, δηλαδή εκπροσωπούν το μητροπολίτη και έχουν ορισμένες αρμοδιότητες, που τους έχουν παραχωρηθεί.

Οι επίσκοποι φορούν διακριτικά άμφια. Οι επίσκοποι που έχουν επισκοπή προσφωνούνται «σεβασμιότατοι», ενώ οι τιτουλάριοι «θεοφιλέστατοι».


 Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :   episkopos, bishop, #bishop, #episkopos, @episkopos, @bishop, #επίσκοπος,

          GLi-Pedia, encyclopedia, Encyclopaedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου