Powered By Blogger

4 Φεβρουαρίου 2021

Νεπάλ - Nepal

www.gli-pedia.blogspot.com
Ανεξάρτητο κράτος της νότιας Ασίας., στην περιοχή των Ιμαλαΐων, με έκταση: 147.181 τ. χλμ., και πληθυσμό: 25.284.000 κάτ., με πρωτεύουσα το Κατμαντού (701.500 κάτ.) και πολίτευμα: Συνταγματική Μοναρχία.  .  . .

 Θρησκεία του Νεπάλ είναι ο Ινδουισμός και ο βουδισμός, η δε γλώσσα είναι ντόπια  (Νεπάλ), μα το νόμισμά του είναι: Ρουπία Νεπάλ. 

 

ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Το Νεπάλ βρίσκεται στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Συνορεύει βόρεια με το Θιβέτ (Κίνα), νοτιοανατολικά και δυτικά με την Ινδία.

Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους του Νεπάλ καλύπτεται από την οροσειρά των Ιμαλαΐων. Στην περιοχή βρίσκεται το Έβερεστ (υψ. 8.848 μ.), η ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Άλλες ψηλές κορυφές είναι το Καντσεντσούγκα (8.586 μ.), το Μακάλου (8.463 μ.), το Νταουλαγκίρι (8.167 μ.), η Αναπούρνα (8.091 μ.).

   Στο κέντρο της χώρας σχηματίζονται μεγάλες λεκάνες που διαρρέονται από τους ποταμούς Κάλι, Γκάγκαρα (Καρνάλι), Γκάντακ κ.ά. που είναι παραπόταμοι του Γάγγη. Αυτή η περιοχή είναι το πιο ζωτικό τμήμα του κράτους και οι σημαντικές πόλεις.

Το κλίμα του Νεπάλ είναι υποτροπικό στα νοτιοανατολικά και καταλήγει αλπικό στις κορυφές των Ιμαλαΐων.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 

Στις χαμηλές κοιλάδες του Νεπάλ καλλιεργείται ρύζι κυρίως, σιτηρά, πατάτες, βαμβάκι, καπνός κ.ά. Ο κύριος πλούτος της χώρας είναι η ξυλεία από τα δάση που καλύπτουν το 1/3 της επιφάνειάς της. Υπάρχει επίσης σημαντικός ορυκτός πλούτος, αλλά, εκτός από μερικά ανθρακωρυχεία, μεταλλεία χαλκού και ορυχεία γραφίτη, παραμένει ανεκμετάλλευτος. Η βιομηχανία, με εργοστάσια χαρτοποιίας, υαλουργίας, χημικών προϊόντων κ.ά., αναπτύσσεται χάρη στην ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τις άφθονες υδατοπτώσεις.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Το Νεπάλ κατοικείται από τους Σέρπας, φυλή που ήρθε από το Θιβέτ, και τους Γκούρκας, που ήρθαν από τις Ινδίες διωγμένοι από τους μουσουλμάνους εισβολείς. Οι μισοί περίπου κάτοικοι μιλούν τη νεπαλική γλώσσα που αποτελεί ινδοευρωπαϊκό ιδίωμα, ενώ χρησιμοποιούνται 120 ακόμη διάλεκτοι. Η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού είναι ινδουιστές.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Κατμαντού. Άλλες αξιόλογες πόλεις είναι η Λαλιτπούρ (160.000 κάτ.), το Ποκάρα (170.000 κάτ.) και η Μπιρατναγκάρ (170.000 κάτ.).

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ως το 18ο αιώνα το Νεπάλ κυβερνούσε η μογγολική φυλή των Νεβάρ. Μετά κατακτήθηκε από τους Γκούρκας, μια στρατιωτική κάστα ινδικής καταγωγής, με αρχηγό τον Πρίτουι Ναραγιάνα.

Το 1772 περιήλθε στον αυτοκράτορα της Κίνας Κιελόγκ.

Το 1801 για να αποφευχθεί η κινεζική επιρροή έγινε δεκτός Άγγλος αντιπρόσωπος για δύο χρόνια. Αργότερα δημιουργήθηκαν και πάλι σχέσεις με τους Άγγλους, οι οποίες διατηρήθηκαν και όταν το Νεπάλ έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1923.

Το 1951 ανακηρύχτηκε συνταγματική μοναρχία, μετά από πραξικόπημα εναντίον του βασιλιά Ράκα από τον Τριμπχουβάνα.

Νέα επανάσταση το 1960 κατάργησε το σύνταγμα και ο βασιλιάς ξανάγινε απόλυτος μονάρχης.

Το 1962 δημοσιεύτηκε νέο σύνταγμα που προβλέπει την ύπαρξη κοινοβουλίου (Πεντσαγιάτ), η εκλογή του οποίου είναι έμμεση.

Το 1990 σχηματίζονται πολιτικά κόμματα και το 1991 γίνονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές ύστερα από 32 χρόνια.

Πρωθυπουργός εκλέχτηκε ο Γκιρίγια Πρασάντ Κοϊράλα, ο οποίος όμως παραιτήθηκε το 1994. Ακολούθησε μια σειρά κυβερνήσεων συνασπισμού, ενώ παράλληλα το 1996 άρχισαν οι επιχειρήσεις μαοϊστών ανταρτών.

Το 2001 δολοφονείται από το γιο του ο βασιλιάς Μπιρέντρα, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ακολουθεί επίθεση των μαοϊστών ανταρτών στην κυβέρνηση. Στο θρόνο ανεβαίνει ο Γκιανέντρα, ο αδελφός του βασιλιά που δολοφονήθηκε. Στα τέλη του χρόνου ο Γκιανέντρα παραχωρεί το θρόνο στο γιο του, πρίγκιπα Παράς.

Το 2002 ο βασιλιάς εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης καθαιρεί τον Ντιούμπα από την πρωθυπουργία, αναλαμβάνει ο ίδιος την ηγεσία της κυβέρνησης και του στρατού, ενώ διορίζει πρωθυπουργό τον Τσαντ.

Στις αρχές του 2003 αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις κατάπαυση του πυρός και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και μαοϊστών ανταρτών.

Ύστερα από γενική κατακραυγή ο βασιλιάς επανατοποθετεί τον Ντιούμπα πρωθυπουργό της χώρας το 2004


 

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :   #νεπαλ, #nepal, @nepal,

          GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου