Powered By Blogger

27 Φεβρουαρίου 2021

μυστήρια - mystiria

 

www.gli-pedia.blogspot.com

   Μυστικές λατρείες, απόκρυφες ιεροτελεστίες, τελετουργίες προσιτές μόνο στους μυημένους, με τις οποίες θεωρείται ότι ο πιστός έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τη θεότητα που λατρεύει.  .  .  .

Τα μυστήρια χαρακτηρίζουν τις λεγόμενες μυστηριακές θρησκείες, στις οποίες ξαναζούν πανάρχαιες παραστάσεις σχετικές με τα φυσικά φαινόμενα της εναλλαγής π.χ. του χειμώνα με το καλοκαίρι, της μέρας με τη νύχτα κτλ. Είναι ένας τρόπος δημιουργίας της ελπίδας ότι τον άνθρωπο τον περιμένει μια καλύτερη ζωή σε έναν άλλο ανώτερο κόσμο.

 

Από τα αρχαία ελληνικά μυστήρια, σημαντικότερα ήταν τα εξής:

 

1.   Τα Ελευσίνια.   Τα πιο γνωστά στην αρχαία Ελλάδα.

 

2.   Τα Διονυσιακά.   Πρωτοεμφανίστηκαν τον 4ο π.Χ. αιώνα στην Αθήνα. Διαδόθηκαν στις χώρες της Μεσογείου και απαγορεύτηκαν στη Ρώμη το 2ο π.Χ. αιώνα.

 

3. Τα Ορφικά,   που δεν είχαν σταθερό κέντρο λατρείας, αλλά γίνονταν από περιπλανώμενους κήρυκες και συμμετείχαν μόνο οι μύστες. Βάση τους ήταν η λεγόμενη ορφική θεολογία, που υποσχόταν άφεση αμαρτιών στους μυημένους και μακάριο βίο μετά θάνατο.

 

4. Τα μυστήρια των Καβείρων της Σαμοθράκης. Υπόσχονταν στους μύστες ασφάλεια στα θαλασσινά ταξίδια αλλά και ηθική και πνευματική εξύψωση.

Η νέα κατάσταση, που δημιούργησε το έργο του Μ. Αλεξάνδρου κατά τους ελληνιστικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους, έφερε στην επιφάνεια καινούργιες ή παλιές ανανεωμένες μυστηριακές θρησκείες. Από τις επαφές των λαών και των θρησκειών προήλθε η αντίληψη πως κάτι κοινό υπάρχει σ' όλες τις θρησκείες (θρησκευτικός συγκρητισμός). Ανάλογα ήταν και τα μυστήρια.


Αναφέρουμε τα σημαντικότερα από αυτά στο χώρο της Ανατολής:

 

1.        Τα μυστήρια του Μίθρα.   Ο Μίθρας ήταν θεός των Περσών. Κατά το μιθραϊσμό στον κόσμο υπάρχουν δύο αρχές: Το φως ή αγαθό και το σκότος ή κακό. Μεταξύ τους γίνεται αγώνας στον οποίο παίρνει μέρος όλη η φύση, έμψυχη και άψυχη. Η τελική νίκη ανήκει στο αγαθό. Η επίδραση των μυστηρίων αυτών υπήρξε πολύ μεγάλη, με αποκορύφωμα την εποχή του Διοκλητιανού (τέλη 3ου αιώνα).

 

2.        Τα μυστήρια της Ίσιδας και του Όσιρη ή αιγυπτιακά μυστήρια.   Επιδιώκουν και αυτά την εξασφάλιση της αθανασίας και της μακαριότητας σε μια μελλοντική ζωή.

3. Τα μυστήρια της Μ. Ασίας.   Παρατηρείται και σ' αυτά μια πρόοδος από φυσιοκρατικές παραστάσεις προς πνευματικά περιεχόμενα. Συνδέονται με ονόματα πολλών θεών με κατεξοχήν αντιπροσωπευτικό τύπο την Κυβέλη, τη θεά της βλάστησης και μητέρα των πάντων.


  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :    #mystiria, @mystiria, #mistiria, #mysthria, #μυστηρια, 

          GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου