Powered By Blogger

12 Δεκεμβρίου 2020

Δεκεμβριστές - Dekemvristes

 

Μ’ αυτή την ονομασία είναι γνωστοί:  α) Οι Ρώσοι επαναστάτες που συμμετείχαν στην εξέγερση της 14ης Δεκεμβρίου .  .  .  .

1825 κατά του τσάρου Νικολάου Α’. Οργανωτές της εξέγερσης ήταν δύο οργανώσεις αξιωματικών, γνωστές ως Βόρεια και Νότια Ένωση που είχαν προέλθει από τη διάσπαση της παλαιότερης «Ένωσης της Σωτηρίας». Η Βόρεια Ένωση δρούσε βασικά στην Πετρούπολη και είχε ως στόχο την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας και τη χειραφέτηση των δουλοπάροικων, χωρίς να θιγεί η εξουσία των γαιοκτημόνων. Η Νότια Ένωση, που είχε επιρροή στην Ουκρανία, είχε πρόγραμμα την ανακήρυξη της δημοκρατίας και την κατάργηση της κυριαρχίας των γαιοκτημόνων. Ο γνωστότερος ηγέτης της Νότιας Ένωσης ήταν ο συνταγματάρχης Πέστελ, που στις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξε ανεπίσημος παρατηρητής του ρωσικού στρατού στο στρατηγείο του Δημητρίου Υψηλάντη.

Η εξέγερση άρχισε στην Αγία Πετρούπολη στις 14 Δεκεμβρίου 1825 κατά του τσάρου Νικολάου Α’, που είχε διαδεχτεί τον πατέρα του Αλέξανδρο, και συνεχίστηκε στην Ουκρανία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 1826. Μετά την αποτυχία του κινήματος εξαπολύθηκαν διώξεις σε μεγάλη κλίμακα και οι πρωτεργάτες εκτελέστηκαν.

Η ρωσική επαναστατική διανόηση μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα επηρεάστηκε σημαντικά από την εξέγερση των Δεκεμβριστών. Αξιόλογος Δεκεμβριστής ποιητής ήταν ο Ριλέγεφ (1795-1826). Επίσης, δύο από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής, ο Πούσκιν (1799-1837) και ο Γκριμποέντροφ, συνδέονταν με τους Δεκεμβριστές.

β) Οι Γάλλοι πραξικοπηματίες που στις 2 Δεκεμβρίου 1851 κατέλυσαν τη Β’ Δημοκρατία και επέβαλαν ως απόλυτο μονάρχη το Λουδοβίκο Βοναπάρτη, ο οποίος στη συνέχεια ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας με το όνομα Ναπολέοντας Γ’. Παρέμεινε στην εξουσία ως το 1871, οπότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία.

 

 

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :  December, Dekemvristes,#december, #dekemvrites, #dekembristes, #δεκεμβριστές,

          GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου