Powered By Blogger

25 Νοεμβρίου 2020

Υφαλοκρηπίδα - Yfalokripída


 Η κεκλιμένη ή οριζόντια προέκταση του παραλιακού εδάφους κάτω από τη θάλασσα και σε βάθος που επιτρέπει την οικονομική εκμετάλλευση .  .  .

 των προϊόντων του βυθού ή των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται κάτω από το βυθό (όπως π.χ. σφουγγάρια, κοράλλια, μεταλλεύματα, διαμάντια, πετρέλαιο κτλ.).

 

Επειδή οι τεχνικές δυνατότητες για την εκμετάλλευση του βυθού ή του υπεδάφους του δεν ξεπερνούν συνήθως τα 200 μέτρα, η έκταση μιας υφαλοκρηπίδας μετριέται από την ακτή ως το σημείο της θάλασσας που έχει αυτό το βάθος.

 

Υφαλοκρηπίδα του ΑιγαίουΗ οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο χώρο του Αιγαίου αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Τουρκία επιμένει ότι η υφαλοκρηπίδα του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί τη συνέχεια των ηπειρωτικών μικρασιατικών ακτών και γι’ αυτό επιδιώκει την εκμετάλλευση του υπεδάφους του βυθού ανάμεσα σε ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα, αντίθετα, στηρίζεται σε διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες η υφαλοκρηπίδα μετριέται όχι μόνο από τις ηπειρωτικές ακτές, αλλά και από τα νησιά.

 

 

 Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :      Shelf, Yfalokripída, Υφαλοκρηπίδα, #shelf, #yfalokripída, #υφαλοκρηπίδα,

           GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου