Powered By Blogger

24 Νοεμβρίου 2020

Υδρογονοβόμβα - Ydrogonovomva

Όπλο που ανήκει στην κατηγορία των ατομικών. Σε αντίθεση με την ατομική βόμβα, στην οποία η παραγόμενη ενέργεια είναι αποτέλεσμα σχάσης ουρανίου, πλουτωνίου κτλ.,  .  .  .

  η ενέργεια της υδρογονοβόμβας οφείλεται στο φαινόμενο της σύντηξης πυρήνων ισοτόπων στοιχείων, κυρίως υδρογόνου, με αποτέλεσμα το σχηματισμό πυρήνων στοιχείου ηλίου.

Αν τα ισότοπα του υδρογόνου δευτέριο (Η) και τρίτιο (Η) συνενωθούν σε κατάλληλη θερμοκρασία σύμφωνα με την αντίδραση Η + Η  He + n + 17,6 MeV, παράγονται ένας πυρήνας ηλίου, ένα νετρόνιο και τεράστια ποσότητα ενέργειας.

Η βόμβα Η, όπως χαρακτηρίζεται η υδρογονοβόμβα, έχει ως γόμωση υδρίδια του λιθίου, τα οποία με την επίδραση νετρονίων δίνουν το τρίτιο, που δε βρίσκεται στη φύση. 

Τα νετρόνια παράγονται από πολλές ατομικές εκρήξεις που οφείλονται στις μικροβόμβες ουρανίου ή πλουτωνίου που υπάρχουν στο εσωτερικό της υδρογονοβόμβας.

Τα νετρόνια που εκπέμπονται από την πρωταρχική έκρηξη των μικροβομβών και η θερμοκρασία που αναπτύσσεται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την αρχή της αντίδρασης σύντηξης.

Το περίβλημα της βασικής γόμωσης είναι από ουράνιο 238, του οποίου η ατομική σχάση, που είναι αποτέλεσμα της έκρηξης, προκαλεί αύξηση της ισχύος της υδρογονοβόμβας.

Η θεωρητική πρόβλεψη της δυνατότητας κατασκευής υδρογονοβόμβας με τη χρησιμοποίηση της υψηλής θερμοκρασίας που συνοδεύει μια ατομική έκρηξη, οφείλεται στο φυσικό Ενρίκο Φέρμι (1942). 

Σε σχέση με την ατομική βόμβα η υδρογονοβόμβα είναι περισσότερο «καθαρή», γιατί δεν αφήνει ραδιενεργά κατάλοιπα με έντονη ακτινοβολία, έχει μεγαλύτερη εκ λυόμενη ενέργεια ανά μονάδα μάζας και η ισχύς της μπορεί να μεγαλώσει απεριόριστα.

Από πολεμική άποψη τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της υδρογονοβόμβας είναι τριπλάσια από ότι της ατομικής βόμβας.

Το 1952 στο νησί Ενίβετοκ του Ειρηνικού ωκεανού έγινε η πρώτη αμερικανική δοκιμή έκρηξης υδρογονοβόμβας.

 

 

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :    Hydrogen bomb, Ydrogonovomva, H-bomb, #hydrogen, #ydrogonovomva, #h-bomb,

            GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου