Powered By Blogger

1 Νοεμβρίου 2020

Τύρφη - Tyrfi


 (ή ποάνθρακας )  Τύπος ορυκτού άνθρακα που είναι προϊόν αργού μετασχηματισμού διάφορων φυτών των ελών και τελμάτων,  .  .  .

  με ατελή (μερική) απανθράκωσή τους, η οποία οφείλεται στην επίδραση χημικών και κυρίως βιολογικών παραγόντων, δηλαδή στην επενέργεια αναερόβιων μικροβίων (βακτηρίων).


Οι μετασχηματισμένες αυτές φυτικές μάζες έχουν αποτεθεί σε τεράστιες ποσότητες, ως βιογενή ιζήματα, στους πυθμένες λιμνών, ελών, τελμάτων, τεναγών, ακόμα και της θάλασσας, των εύκρατων και ψυχρών περιοχών, κυρίως του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ σπάνια υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί σε τροπικές περιοχές, όπου το κλίμα δεν επιτρέπει τον αργό μετασχηματισμό (αποσύνθεση και ανθράκωση).

Με τις αποθέσεις αυτές σχηματίστηκαν τα ποανθρακωρυχεία ή τυρφωρυχεία που διακρίνονται σε τύπους ανάλογα με την ηλικία, τη σύσταση και τη διαμόρφωσή τους, πάντως όλα είναι αλλουβιακής ή πρόσφατης ηλικίας, δηλαδή πολύ πιο πρόσφατα και λιγότερο πλούσια σε άνθρακα από άλλες ανθρακοφόρες αποθέσεις.

Η τύρφη είναι ένα μαλακό και ελαφρό υλικό που στα επιφανειακά στρώματα είναι πορώδης και εύθρυπτη με χρώμα ανοιχτό καστανό, όμως σε βαθύτερα στρώματα απαντά πιο πυκνή και συνεκτική και έχει χρώμα σκούρο καφέ ως μαύρο.

Η τύρφη χρησιμοποιείται ως καύσιμο (θερμαντική ικανότητα 3.500-5.000 θερμίδες), ως λίπασμα για ορισμένα φυτά, ως μονωτικό υλικό, και σε ορισμένες χώρες για την κατασκευή χαρτιού κατώτερης ποιότητας.

Στην Ελλάδα τύρφη σε μεγάλη ποσότητα υπάρχει στα τενάγη των Φιλίππων του νομού Καβάλας. 

 

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

 

Η αναζήτηση στο άρθρο :   Peat, Týrfi, τύρφη, #peat, #tyrfi, #τυρφη,

             GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου