Powered By Blogger

11 Νοεμβρίου 2020

Συκιά – Sykia



      Δένδρο καρποφόρο της οικογένειας των μορεοειδών, ιθαγενές των τροπικών και των ευκράτων χωρών.  .  .  .

 

  Το ανάστημά της φθάνει τα 5 – 7μ.


  Τα φύλλα της  είναι μεγάλα, τραχιά, με τρείς, ή, πέντε βολβούς.


  Οι κλάδοι της είναι ανώμαλοι.


  Τα άνθη της είναι μαζεμένα σε μια ταξιανθία κλειστή, που έχει μονάχα μία μικρή οπή.

 

  Στις ήμερες συκιές όλα σχεδόν είναι θυλυκά, εκτός από λίγα ατροφικά, κοντά στην οπή, που είναι αρσενικά.

 

  Στις άγριες συκιές τα περισσότερα είναι αρσενικά.

 

  Επειδή όμως είναι κλειστά και τα ήμερα (θηλυκά) και τα άγρια (αρσενικά), η γύρη δεν μπορεί να πέσει πάνω στα θηλυκά άνθη και να τα γονιμοποιήσει.

 

   Αυτά μονάχα με τη βοήθεια εντόμων που να μπαινοβγαίνουν πότε στα αρσενικά και πότε στα θηλυκά μπορεί να γίνει.

 

  Πραγματικά, υπάρχουν τέτοια έντομα, οι ψήνες, που γεννούν και αναπτύσσονται μέσα στα σύκα και πηγαίνοντας από τα αρσενικά στα θηλυκά κάνουν την επικονίαση και εξασφαλίζεται έτσι η γονιμοποίηση των θηλυκών άνθεων.

 

  Γι` αυτό, αν δεν υπάρχουν κοντά στις ήμερες συκιές άγριες, παίρνουμε αγριόσυκα από αλλού και τα κρεμάμε στα κλαδιά της ήμερης κατά τον Ιούνιο μήνα.

 

  Ο καρπός της συκιάς είναι σαρκώδης, γλυκός, όταν ωριμάσει, και λέγεται σύκο.

 

  Οι αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν, συκιές και είχαν καλά σύκα (τις ισχάδες), που τα έτρωγαν πολύ.

 

  Από την ψεύτικη κατηγορία για κλεψιά σύκων από ιερές συκιές κατά την αρχαιότητα προήλθε η λέξη σ υ κ ο φ α ν τ ί α.

 

  Η συκιά αντέχει στο κρύο αλλά και στην ζέστη.

 

  Προτιμά όμως τα δροσερά υγρά κλίματα.

 

  Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για το έδαφος.

 

  Υπάρχουν πολλές ποικιλίες  (καλαματιανά, σμυρναίικα, λιβανά, αποστολιάτικα, βασιλικά κλπ.).

 

  Ο πολλαπλασιασμός της συκιάς γίνεται με σπόρο, εμβολιασμό και μοσχεύματα.

 

  Ο σπόρος σπέρνεται στο σπορείο και από εκεί μεταφυτεύεται πρώτα στο φυτώριο και μετά στην οριστική της θέση.

Τα μοσχεύματα (κομμάτια από κλαδιά) μπορούν να φυτευθούν κατ` ευθείαν στο χωράφι.

 

  Τα σύκα είναι πολύ καλά φρούτα (περιέχουν πολύ οπωροζάχαρο) ως φρέσκα, ή, ως ξηρά.

 

  Η χώρα μας παράγει μεγάλες ποσότητες σύκων, από τα οποία κάνει εξαγωγή.

 

 

   Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος


   Η αναζήτηση στο άρθρο :   Συκιά, σύκο, sykia, figs, #συκιά, #σύκο, #figs, #sykia, #sikia,

               GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου