Powered By Blogger

11 Νοεμβρίου 2020

Μαυριτανοί - Mavritanoi

Ονομασία των αρχαίων κατοίκων της Μαυριτανίας και αργότερα των μωαμεθανών της Ισπανίας και άλλων ισλαμικών εθνοτήτων.  .  .  .

 Ως εθνικό όνομα χρησιμοποιούνταν για την ονομασία των ημινομάδων κατοίκων της βορειοδυτικής Αφρικής (της περιοχής που καταλαμβάνουν σήμερα το Μαρόκο και η Αλγερία).

Οι ηγεμόνες των τοπικών βασιλείων που αρχικά βρίσκονταν στη σφαίρα επιρροής της Καρχηδόνας έγιναν υποτελείς στη Ρώμη. Κατά την περίοδο των εμφύλιων πολέμων η περιοχή υποτάχτηκε οριστικά σ’ αυτήν και συγκρότησε έως την εποχή του Κλαύδιου τη ρωμαϊκή επαρχία της Μαυριτανίας, η οποία έπειτα διαιρέθηκε στις επαρχίες Mauritania Tingitana και Mauritania Caesariensis.


Οι Μαυριτανοί της Ισπανίας. Ήρθαν από το Μαρόκο, εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία (712) και δημιούργησαν το ανεξάρτητο χαλιφάτο της Κόρντοβας, το οποίο δημιούργησε λαμπρό πολιτισμό. Από τους Ισπανούς ονομάζονταν Μόρος. Το 1492 οι Ισπανοί διέλυσαν το κράτος. Ωστόσο, οι Μαυριτανοί που εκχριστιανίστηκαν, οι Μορίσκος κατά τους Ισπανούς, παρέμειναν στην Ιβηρική χερσόνησο. Ωστόσο υπέστησαν πλήθος καταπιέσεων και διακρίσεων, ενώ οι εξεγέρσεις τους κατεστάλησαν βίαια. Επί Φιλίππου Β’ και Φιλίππου Γ’ στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αι. εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της εν λόγω εθνοτικής ομάδας εκδιώχθηκαν προς τη Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική τους εκρίζωση από την Ιβηρική χερσόνησο.


Οι Μαυριτανοί της Βόρειας Αφρικής (Μπαρμπαριάς). Κατοικούν στα παράλια της Βόρειας Αφρικής και προέρχονται από συγχώνευση Αράβων και Ευρωπαίων. Ο περιγραφικός όρος χρησιμοποιείται για τους βορειοαφρικανικούς ισλαμικούς πληθυσμούς με μεικτή καταγωγή, μη απόλυτα δηλαδή αραβική ή βερβερική. Πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι των Μαυριτανών της Ισπανίας, που κατέφυγαν εκεί από το 1492-1610. Η γλώσσα τους αποτελεί διάλεκτο της αραβικής με πλήθος ισπανικών και βερβερικών στοιχείων.


Οι Μαυριτανοί της Δυτικής Αφρικής (Σενεγάλης). Είναι η πλειονοτική εθνική ομάδα της Δημοκρατίας της Μαυριτανίας και συνιστούν μειονότητα στη γειτονική Σενεγάλη. Είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και έχουν λαμπρή πολεμική παράδοση. Το 1989 σχεδόν 200.000 Μαυριτανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Σενεγάλη, καθώς η μειονότητα υπέστη μαζικές απελάσεις.


Οι Μαυριτανοί της Κεϋλάνης (Σρι Λάνκα). Προήλθαν από επιμειξία Αράβων εμπόρων και ντόπιων γυναικών και συνιστούν μία από τις εθνικές μειονότητες της Σρι Λάνκα αποτελώντας πάνω από το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Δραστηριοποιούνται σε γενικές γραμμές και σήμερα στον παραδοσιακό τους τομέα του εμπορίου.

 

 

   Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος


Η αναζήτηση στο άρθρο :   Moors, Mavritanoi, Μαυριτανοί, #moors, #mavritanoi, #μαυριτανοί,

           GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου