Powered By Blogger

8 Νοεμβρίου 2020

Καρπός – Karpos

Η άρθρωση που βρίσκεται μεταξύ του πήχη από πάνω και του άκρου χεριού. Στην περιοχή του καρπού υπάρχουν 8 μικρά οστά τοποθετημένα σε δύο σειρές, που η καθεμιά έχει 4 οστά.  .  .  .

Η πρώτη σειρά, που είναι προς την πλευρά του πήχη, αποτελείται από έξω προς τα μέσα, όταν η παλάμη «κοιτάει» προς τα πάνω, από το σκαφοειδές, το μηνοειδές, το πυραμοειδές και το πισσοειδές. 

Στη δεύτερη σειρά, πάλι στην ίδια θέση, από έξω προς τα μέσα είναι το μείζον πολύγωνο, το έλασσον πολύγωνο, το κεφαλοειδές και το αγκιστροειδές. 

Όλα αυτά τα οστάρια ενώνονται μεταξύ τους με μικρούς ισχυρούς συνδέσμους και όλα μαζί σαν μια μάζα ενώνονται με την κερκίδα και την ωλένη και σχηματίζουν την άρθρωση του καρπού.

Ο καρπός ενώνεται με την κερκίδα και την ωλένη με ισχυρούς πλάγιους συνδέσμους και με ασθενέστερους πρόσθια και οπίσθια, ενώ οι ισχυροί τένοντες που διέρχονται μπροστά από τον καρπό ενδυναμώνουν την άρθρωση.

Η άρθρωση εκτελεί κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και σε σχέση με το σχήμα της και τους πολυάριθμους συνδέσμους, δεν είναι επιρρεπής σε εξαρθρώσεις, αν και συχνά συμβαίνουν διαστρέμματα, που δεν είναι όμως σοβαρά. 

Φλεγμονή της θήκης ενός τένοντα μπροστά και πίσω από τον καρπό, προκαλεί την παραγωγή ενός υγρού και επιφέρει πόνο και ένα αίσθημα αδυναμίας στον καρπό. 

Τέλος στον καρπό συχνά συναντάται μια κατάσταση γνωστή ως γάγγλιο, που είναι ένας ελαστικός σάκος, γεμάτος με υγρό που προέρχεται από τις θήκες των τενόντων της περιοχής του καρπού (βλ. λ. γάγγλιο).

 

 

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

 

   Η αναζήτηση στο άρθρο :   #karpos, #καρπος, 

            GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου