Powered By Blogger

11 Νοεμβρίου 2020

Καρπόπτωση - Karpoptosi



   Πολύ συχνά παρατηρείται ότι ένα μέρος από τους καρπούς των οπωροφόρων δέντρων πέφτει από τα δέντρα είτε αμέσως .  .  . .

ύστερα από τη γονιμοποίηση είτε αργότερα και μέχρι την ωρίμανση.

Πολλοί καλλιεργητές το θεωρούν ως αναπόφευκτο φαινόμενο.

Οι έρευνες που έγιναν καθόρισαν το χρόνο που γίνεται η καρπόπτωση και τις αιτίες που την προκαλούν.

Η καρπόπτωση οφείλεται στο ότι σχηματίζεται διαχωριστικό φελλώδες στρώμα στη βάση του μίσχου και έτσι διακόπτεται η επικοινωνία των καρπών με τα αγγεία του κλαδιού. 

Ο σχηματισμός του φελλού μπορεί να εμποδιστεί με φυτοορμόνες. Άλλοι ερευνητές αποδίδουν την καρπόπτωση στην ατελή γονιμότητα.

Άλλοι παρατήρησαν ότι για τη μετατροπή των ξυλοφόρων οφθαλμών σε ανθοφόρους και κατά την ανάπτυξη των καρπών, είναι απαραίτητη μια αρμονική σχέση ανάμεσα στις οργανικές και τις ανόργανες ουσίες.

Από τις ανόργανες ουσίες τη μεγαλύτερη σημασία έχουν οι αζωτούχες. Γι’ αυτό οι καλλιεργητές κάνουν επιλογή στις ποικιλίες και τα υποκείμενα, το περιβάλλον, το κλάδεμα, τη λίπανση κ.ά.

Η αζωτούχα λίπανση με τη μορφή των νιτρικών αλάτων πριν από την άνθηση ή με αμμωνιακή μορφή το φθινόπωρο επιδρά σημαντικά στο βαθμό της καρπόπτωσης.

Η ξηρασία την άνοιξη ευνοεί την καρπόπτωση, επειδή τα φύλλα έχοντας μεγαλύτερη δύναμη έλξης από τους καρπούς απορροφούν το περισσότερο νερό. Γι’ αυτό οι καρποί πέφτουν. 

Οι βροχές τον Ιούνιο εμποδίζουν τη λειτουργία της διαπνοής και προκαλούν καρπόπτωση. 

Δευτερεύων λόγος καρπόπτωσης θεωρείται και η υπερβολική ζωηρότητα των δέντρων, οπότε πρέπει να περιοριστούν τα ποτίσματα πριν και μετά την άνθηση, να γίνουν χαρακώματα στη βάση των κλαδιών και να κόβονται τα πιο ζωηρά από αυτά.

Η καρπόπτωση προκαλείται επίσης από διάφορα έντομα ή από μύκητες.

 

   Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος


Η αναζήτηση στο άρθρο :   Καρπόπτωση,  Karpoptosi, fruit fall, #καρποπτωση,  #karpoptosi, #fruitfall,

             GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου