Ο τόκος που αποφέρει ένα δανειακό κεφάλαιο για ορισμένη χρονική περίοδο. Το ύψος του επιτοκίου προσδιορίζεται κατά βάση από την προσφορά και ζήτηση δανειακών κεφαλαίων. . . .
Αν από το ονομαστικό επιτόκιο αφαιρεθεί η επίδραση των τιμών (πληθωρισμός), παίρνουμε το πραγματικό επιτόκιο.Όσο πιο χαμηλό είναι το κόστος δανεισμού, τόσο πιο πολλά χρήματα θα απαιτούνται από σπιτικά και επιχειρήσεις για κατανάλωση και επένδυση αντίστοιχα.
Όσο πιο υψηλό το επιτόκιο, τόσο πιο μεγάλη η παροχή δανειακών κεφαλαίων.
Θεωρητικά, οι νομισματικές αρχές μπορούν να ελέγχουν το επιτόκιο μεταβάλλοντας την ποσότητα χρήματος και μέσα από το επιτόκιο μπορούν να ελέγξουν το ύψος της συνολικής δαπάνης στην οικονομία.
Αναφορικά με την ευαισθησία του επιτοκίου στις μεταβολές της ζήτησης και προσφοράς χρήματος και αντίστροφα, υπάρχει διαμάχη μεταξύ κεϊνσιανών και μονεταριστών.
Οι κεϊνσιανοί υποστηρίζουν ότι η σχέση επιτοκίου και δανειακών κεφαλαίων είναι ανελαστική, ενώ οι μονεταριστές ισχυρίζονται ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση κεφαλαίων δανεισμού είναι σχετικά ελαστικές ως προς το επιτόκιο.
Γενικά, το επιτόκιο, ο τρόπος καθορισμού του και οι
επιδράσεις του αποτελούν βασικό σημείο αιχμής μεταξύ των διάφορων οικονομικών
σχολών.
Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος
Η αναζήτηση στο άρθρο : interest rate, epitokio interest rate, rate of interest, compound, #interest rate, #epitokio #rateofinterest, #compound, #interest,
GLi – Pedia, Εγκυκλοπαίδεια,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου