Powered By Blogger

25 Ιανουαρίου 2020

κόμπρα – kompra


www.gli-pedia.blogspot.com

Γένος ερπετών που ανήκει στην τάξη Φολιδωτά, οικογένεια Ελαπίδες. Περιλαμβάνει τα είδη Κόμπρα η διοπτροφόρος (Naja naja),   .   .   .


Κόμπρα η μαύρη και Κόμπρα η νεγροειδής (Naja nigricollis).

Κόμπρες επίσης ονομάζονται και άλλα δύο γένη, η πτύουσα κόμπρα και η βασιλική κόμπρα.

Ζουν στην Ινδία και την Αφρική.

Οι κόμπρες έχουν πεπλατυσμένο λαιμό που παίρνει τη χαρακτηριστική μορφή κουκούλας γύρω από τον αυχένα. Έχουν την ικανότητα, από τη στιγμή που θα γεννηθούν, να ανασηκώνουν το μπροστινό μέρος του σώματός τους. Λόγω της εντυπωσιακής μορφής τους, της ικανότητάς τους να εκσφενδονίζουν δηλητήριο και να επιτίθενται με αστραπιαία ταχύτητα, οι κόμπρες έχουν περάσει στο θρύλο ως εξαιρετικά επικίνδυνα ζώα.

Στο δηλητήριο της κόμπρας επικρατούν οι νευροτοξίνες, που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλούν ασφυξία και παράλυση των μυών.

Τα ιοβόλα δόντια βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του σαγονιού.

Η εκτόξευση του δηλητηρίου γίνεται με μια απότομη εκπνοή, οπότε ψεκάζεται ένα μείγμα από σάλιο και δηλητήριο.

Το μείγμα αυτό δε βγαίνει από την άκρη των δοντιών, αλλά από ένα αυλάκι που σχηματίζεται λίγο ψηλότερα. Πριν επιτεθεί η κόμπρα, ανασηκώνει το σώμα της και σημαδεύει με το κεφάλι της τα μάτια του αντιπάλου. Έτσι, με το δηλητήριο που τινάζει, τυφλώνει το θύμα της και το καταβροχθίζει αμέσως.

Είναι ζώο νυχτόβιο.

Δε διαθέτει σχεδόν καθόλου όραση και ακοή. Αντιλαμβάνεται τους εχθρούς της ή τα θύματά της από τις δονήσεις του εδάφους.

Τρώει αρουραίους, ποντίκια και άλλα μικρά θηλαστικά, καθώς και πουλιά.

Οι κόμπρες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο από τους Ινδούς γόητες φιδιών που τις κάνουν να «χορεύουν» στο ρυθμό του φλάουτου. Στην Κόμπρα τη διοπτροφόρο, όταν ανασηκώνεται για να επιτεθεί, στην περιοχή του αυχένα της εμφανίζεται ένας σχηματισμός που μοιάζει με γυαλιά.

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου