Powered By Blogger

4 Ιανουαρίου 2020

Γραφολογία – grafologia


www.gli-pedia.blogspot.com

Επιστημονική μέθοδος που εξετάζει και διαπιστώνει τη σχέση του γραφικού χαρακτήρα ενός ατόμου με τα ιδιαίτερα ψυχολογικά γνωρίσματα που αποτελούν τον ατομικό χαρακτήρα του.  .  . .


Διακρίνεται στην κυρίως γραφολογία, που εξετάζει τις παραπάνω σχέσεις στη δικαστική γραφολογία, που ασχολείται με την εξακρίβωση αν κάποιο έγγραφο είναι γνήσιο και αυθεντικό ή είναι πλαστό, καθώς και ποιο από ορισμένα πρόσωπα έγραψε ένα κείμενο ή σημείωμα που αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την εξακρίβωση της αλήθειας.

Η γραφολογία είναι νέα επιστήμη και μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται σε μεθοδικές βάσεις. Σήμερα διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια ως ιδιαίτερος κλάδος της ψυχολογίας. Στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται μόλις το 1930.

Η έρευνα του γραφολόγου στηρίζεται στη γενική αρχή ότι κάθε άνθρωπος έχει ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα, όπως έχει και ιδιαίτερα δαχτυλικά αποτυπώματα και ότι η μία γραφή με την άλλη δεν είναι ποτέ όμοιες.

Σπουδαία υπηρεσία προσφέρει η γραφολογία στην ψυχολογία και στην ψυχιατρική, καθώς οι διάφορες ψυχικές ασθένειες έχουν έντονη και άμεση επίδραση στο χαρακτήρα αυτού που πάσχει και αντανακλώνται πάντοτε και στη γραφή του.



  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου