Powered By Blogger

3 Δεκεμβρίου 2019

Ρωμύλος και Ρώμος – romylos kai romos


www.gli-pedia.blogspot.com

Μυθικοί ήρωες της Ρώμης, που θεωρούνται οι ιδρυτές της, ενώ ο Ρωμύλος θεωρείται και ο πρώτος βασιλιάς της.  .  . .


   Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ρωμύλος και ο δίδυμος αδερφός του Ρώμος (Ρέμος) ήταν παιδιά του θεού Άρη και της Ρέας Σίλβιας ή Ιλίας και εγγόνια του Νουμίτορα, βασιλιά της πόλης του Λατίου Άλβας.
Μόλις γεννήθηκαν, ο θείος τους Αμούλιος, που είχε σφετεριστεί την εξουσία διώχνοντας το Νουμίτορα, έδωσε εντολή να τα εξοντώσουν. 

  Οι υπηρέτες τα έριξαν μαζί με την κούνια τους μέσα σε μια σκάφη στον ξεχειλισμένο ποταμό Τίβερη. Κάποια στιγμή η κούνια κόλλησε στη λάσπη της όχθης και μια λύκαινα, που άκουσε τα παιδιά να κλαίνε, κατέβηκε, τα θήλασε και τα καθάρισε γλείφοντάς τα. Την απεικόνιση αυτού του γεγονότος έχουν πολλά νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής.

Κατόπιν τα παιδιά τα πήρε ένα ζευγάρι βοσκών, ο Φαυστύλος και η Άκκα Λαυρεντία, τα μεγάλωσε και τους έδωσε τα ονόματα Ρώμος και Ρωμύλος.

www.gli-pedia.blogspot.com

Όταν μεγάλωσαν τα δύο αδέρφια σκότωσαν τον Αμούλιο και έφεραν πάλι στο θρόνο τον παππού τους Νουμίτορα. Ο τελευταίος τούς παραχώρησε την περιοχή γύρω από το σημείο του Τίβερη, όπου είχαν εγκαταλειφθεί, για να κτίσουν πόλη.

Κάθε αδερφός είχε τους οπαδούς του.

Του Ρωμύλου λέγονταν Κουιγκτύλιοι και του Ρώμου Φάβιοι.

Οι πρώτοι, που ήταν και οι περισσότεροι, έδωσαν την τιμή στο Ρωμύλο να κτίσει αυτός την πόλη. Επειδή όμως τα δύο αδέρφια διαφώνησαν για την ακριβή θέση όπου θα έπρεπε να ιδρυθεί, αλλά και αργότερα μετά την κτίση της πόλης η διαμάχη συνεχίστηκε, ο Ρωμύλος οργίστηκε και σκότωσε το Ρώμο.

Η νέα πόλη, που ονομάστηκε Ρώμη από το όνομα του ιδρυτή της Ρωμύλου, ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 754 π.Χ.. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ρωμύλος μεγάλωσε τη δύναμή του και άπλωσε την κυριαρχία του στις γύρω περιοχές.
Γνωστός είναι ο Σαβινικός πόλεμος, που προκλήθηκε εξαιτίας της αρπαγής των γυναικών των Σαβίνων από τους Ρωμαίους και τελείωσε με τη συμφιλίωση των αντιπάλων.

Ο Ρωμύλος εξακολούθησε να πολεμά τις γύρω φυλές, όταν μια μέρα σε στρατιωτική επιθεώρηση, την ώρα μιας έκλειψης ηλίου, εξαφανίστηκε και ο ίδιος.

Σύμφωνα με την παράδοση, οδηγήθηκε στον ουρανό από τον πατέρα του, τον Άρη.

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου