Powered By Blogger

27 Δεκεμβρίου 2019

Νταϊάνα, πριγκίπισσα – ntaiana, prinkipissa


www.gli-pedia.blogspot.com

(1961-1997)  _  Αγγλίδα βαρόνη και σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας και διαδόχου του βρετανικού θρόνου.   .   .   .


Το πλήρες όνομά της ήταν Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ. Γεννήθηκε στο Νόρφολκ. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. 

Φοίτησε στο Γουέστ Χιθ του Κεντ και μετά την αποφοίτησή της δούλεψε ως δασκάλα σε νηπιαγωγείο.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1981 ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του θρόνου Κάρολο.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 29 Ιουλίου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το γάμο από την τηλεόραση.

Το ζευγάρι απέκτησε δυο γιους, το Γουίλιαμ (1982) και τον Χάρι (1984).
Η Νταϊάνα έχαιρε μεγάλης δημοτικότητας λόγω του αυθόρμητου και απλού χαρακτήρα της, που ξέφευγε από τα συνηθισμένα στερεότυπα της βασιλικής οικογένειας. Γρήγορα όμως έγινε εμφανές ότι το ζευγάρι ακολουθούσε διαφορετικούς δρόμους και ότι οι χαρακτήρες του Καρόλου και της Νταϊάνα διέφεραν κατά πολύ. Οι κρίσεις άρχισαν να εκδηλώνονται αρκετά συχνά και ο Τύπος με τη σκανδαλοθηρική του διάθεση χειροτέρευε τα πράγματα. Το 1992 το ζευγάρι χώρισε ουσιαστικά, αν και το επίσημο διαζύγιο εκδόθηκε αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου 1996.

Η Νταϊάνα διατήρησε τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 31 Αυγούστου 1997, η Νταϊάνα έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στο Παρίσι και υπέκυψε στα τραύματά της σχεδόν αμέσως. Τάφηκε με κάθε επισημότητα στον οικογενειακό της τάφο στο Άλθορπ. Προηγουμένως, πλήθος κόσμου είχε εναποθέσει λίγα λουλούδια ή απλώς πέρασε μπροστά από τη σωρό της, που είχε εκτεθεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ποτέ άλλοτε ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε προκαλέσει με το θάνατό του τόση συμπάθεια και τόσο πόνο στον απλό λαό.

Η Νταϊάνα είχε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά και τους αρρώστους.
Αφιέρωσε πολύ χρόνο στα θύματα του AIDS, στους άστεγους, ενώ προσπάθησε να συμβάλει στην απαγόρευση των ναρκών. Σχετικά με το θάνατό της διατυπώθηκαν πολλές υπόνοιες, αλλά τίποτα δεν αποδείχτηκε.

Το 1999 ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις για το δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατό της και απορρίφθηκε κάθε υπόνοια συνωμοσίας

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου