Powered By Blogger

8 Νοεμβρίου 2019

Μεσσήνη – Messini


gli-pedia.blogspot.com

Αρχαία πόλη, πρωτεύουσα της αρχαίας Μεσσηνίας. Βρίσκεται 16 χλμ. ΒΑ της σημερινής ομώνυμης πόλης στις δυτικές υπώρειες του όρους Ιθώμη.  .  .


Ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα και οχυρώθηκε με ισχυρά τείχη για να χρησιμεύει ως βάση των Θηβαίων εναντίον των Σπαρτιατών.

Το 214 π.Χ. την πολιόρκησε ο Δημήτριος Φάριος, στρατηγός του Φιλίππου Ε'. Το 202 π.Χ. ο τύραννος της Σπάρτης Νάβης επιτέθηκε εναντίον της πόλης, που σώθηκε από τον αρχηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας Φιλοποίμενα. Όταν αργότερα αποσκίρτησε από τη συμμαχία, ο Φιλοποίμενας προσπάθησε να την καταλάβει, αλλά πιάστηκε αιχμάλωτος και θανατώθηκε με κώνειο (183 π.Χ.).

Το 146 π.Χ. την κυρίευσαν οι Ρωμαίοι.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο η πόλη αναπτύχθηκε και άκμασε. Κατά τον 4ο αι. η πόλη έπεσε σε παρακμή, για άγνωστη αιτία, και οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν σιγά σιγά.


Μνημεία :   Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές της αρχαίας Μεσσήνης έφεραν στο φως αξιόλογα και αρκετά καλά διατηρημένα ερείπια.
Η αγορά της ήταν σχεδόν τετράγωνη και περίστυλη, με ένα σύνολο οικοδομημάτων γύρω της, που αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της πόλης.
Στην ανατολική πλευρά της αγοράς υπάρχουν τα ερείπια μικρού θεάτρου, ενός τετράγωνου οικοδομήματος, που ήταν πιθανό το βουλευτήριο, και μιας προπυλοειδούς στοάς. Από τη βόρεια στοά της αγοράς ξεκινούσαν τρεις κλίμακες, από τις οποίες η μεσαία κατέληγε στο «Σεβαστείο», ιερό αφιερωμένο στους «Σεβαστούς» ή «Αυγούστους», δηλαδή τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Στο νότιο τμήμα της αγοράς υπάρχουν τα ερείπια από ένα ηρώο και στα δυτικά του τα ερείπια του πρυτανείου. Τέλος στη δυτική πλευρά της αγοράς υπάρχει ναός της Αρτέμιδας.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά τα οικοδομήματα που περιβάλλουν την αγορά, βρέθηκαν διασπαρμένα ερείπια από στάδια, αρχαίο θέατρο, κρήνες και τάφους. Όλα αυτά τα οικοδομήματα ήταν περιτειχισμένα με ένα ψηλό τείχος, του οποίου έχουν σωθεί αρκετά τμήματα που δείχνουν ότι ήταν από τα καλύτερα οχυρωματικά έργα των κλασικών χρόνων.

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου