Powered By Blogger

26 Οκτωβρίου 2019

Θ, θ (θήτα) - Theta


www.gli-pedia.blogspot.com

Το όγδοο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου και το πέμπτο κατά σειρά σύμφωνο. Είναι οδοντικό, άφωνο και αντιστοιχεί προς το ψιλό τ και το μέσο δ. Προήλθε από το φοινικικό γράμμα teth = φίδι.  ..  ..  ..



Επεξηγήσεις Γράμματος Θήτα ως αριθμός:    Το θ ως αριθμητικό με οξεία πάνω δεξιά (Θ΄, θ΄) [θ΄= 9] σημαίνει εννιά. Με οξεία αριστερά και κάτω (,Θ) [ = 9000] σημαίνει εννιά χιλιάδες. (,ή, εννεάκις χιλιοστός).

Άλλες Επεξηγήσεις Γράμματος Θήτα :    Το κεφαλαίο (Θ) σημαίνει την όγδοη ραψωδία της Ιλιάδας και το μικρό (θ) την όγδοη ραψωδία της Οδύσσειας.

  Στην αρχαία εποχή το θ όταν σημειωνόταν πάνω στις ψήφους του δικαστηρίου σήμαινε καταδίκη σε θάνατο. Στις ρωμαϊκές επιτύμβιες στήλες ήταν νεκρικό σύμβολο.

 Στην ιωνική διάλεκτο, για να αποφευχθεί η διπλή δασεία και κυρίως στον αναδιπλασιασμό, το θ τρέπεται σε τ. Π.χ. θύω – τέθυκα. Το σύμπλεγμα θμ έγινε σμ. Π.χ. θεθμός – θεσμός.

Στη νέα ελληνική γλώσσα το θ στην αρχή λέξης και πριν ή μεταξύ φωνηέντων δεν αλλάζει. Π.χ. θυμάρι, αθάνατος.

 Στα αρχαία χρόνια το θ ήταν κλειστός, δασύς φθόγγος που αντιστοιχούσε με το th. Αυτό φαίνεται από τις λατινικές λέξεις που είναι παρμένες από την ελληνική, όπως π.χ. cithara = κιθάρα, tholus = θόλος, επίσης από αρχαιότερες ελληνικές επιγραφές όπου το θ παριστανόταν με δύο σημεία (ΘΗ) π.χ. ΘΗΑΡΥΜΑΚΗΟΣ αντί ΘΑΡΥΜΑΧΟΣ. Με τον καιρό όμως ο κλειστός δασύς φθόγγος ΘΗ έγινε πνευματώδης διαρκής, όπως το σημερινό Θ.

Η μορφή του Θ ήταν Å στη φοινικική γραφή και στο αττικό αλφάβητο του 7ου-6ου αι. π.Χ. 

Την ίδια περίοδο σε επιγραφές της Σάμου, της Μιλήτου κ.ά. έχει τη μορφή Ä

Σε επιγραφές της Χίου, της Εφέσου, της Κρήτης κ.ά., τον 6ο και τον 5ο αι. π.Χ., έχει τη μορφή  Θ.  


www.gli-pedia.blogspot.com
  

Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου