Powered By Blogger

16 Οκτωβρίου 2019

Μαστός - mastos


gli-pedia.blogspot.com


  Μορφή αδένα του δέρματος που υπάρχει στα θηλαστικά, παράγει και εκκρίνει το γάλα για τη διατροφή των νεογνών.  .  . .


  Οι μαστοί είναι αναπτυγμένοι μόνο στις γυναίκες και γενικά στα ενήλικα θηλυκά. Στον άνθρωπο οι δύο μαστοί επικαλύπτουν την περιοχή μπροστά στο θώρακα από τη 2η έως την 6η πλευρά.  

Στην επιφάνεια κάθε μαστού υπάρχει μία κεντρική έγχρωμη περιοχή που ονομάζεται θηλαία άλως, που περιβάλλει τη θηλή.

Στο εσωτερικό ο μαστός αποτελείται από λίπος, στηρικτικό ιστό και το μαστικό αδένα που παράγει γάλα μετά τον τοκετό. Κάθε αδένας αποτελείται από 12-20 λοβούς που είναι διατεταγμένοι ακτινωτά γύρω από τη θηλή. Κάθε λοβός ανοίγει στην κορυφή της θηλής μέσω του πόρου, από όπου ρέει το γάλα. Η διόγκωση των μαστών που συμβαίνει στην εγκυμοσύνη οφείλεται στην ανάπτυξη του αδενικού ιστού, για την προετοιμασία της γαλουχίας. Στις γυναίκες μετά το πέρας της αναπαραγωγικής ηλικίας, το αδενικό τμήμα των μαστών υποστρέφεται (ελαττώνεται) και οι μαστοί γίνονται λιγότερο στερεοί και περιέχουν σχετικά λιγότερο λίπος.

Η παραγωγή και έκκριση του γάλακτος ρυθμίζεται από ορμόνες. Στο μαστό μπορεί να δημιουργηθούν φλεγμονές (μαστίτιδες), δυσπλασίες ή όγκοι καλοήθεις ή κακοήθεις. Η έγκαιρη διάγνωση και η αφαίρεση του ογκιδίου, ακόμα και κακοήθους, αποτελεί τη μόνη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ο αριθμός των μαστών στα άλλα θηλαστικά καθορίζεται από τον αριθμό των νεογνών.  

gli-pedia.blogspot.com


Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου