Powered By Blogger

25 Ιουλίου 2019

Φώκια – fokia

www.gli-pedia.blogspot.com


Κοινή ονομασία που αποδίδεται στα θαλάσσια θηλαστικά, τα οποία κατατάσσονται στην οικογένεια Φωκίδες, τάξη Πτερυγιόποδα. Υπάρχουν 18 είδη φώκιας.   .  .  .


Από αυτά άλλα ζουν στις ψυχρές θάλασσες, άλλα στις εύκρατες και άλλα στις τροπικές. 

Υπάρχουν και είδη που ζουν σε λίμνες. 

Αντιπροσωπευτικό είδος είναι η κοινή φώκια (Ρhoca vitulina) που ζει στο βόρειο Ειρηνικό ωκεανό. 

Το σώμα της έχει σχήμα ατρακτοειδές, είναι ογκώδες και μονοκόμματο. Το δέρμα της σκεπάζεται από λείο και γυαλιστερό τρίχωμα. Το κεφάλι είναι σχετικά μικρό και ωοειδές. 

Έχει ζωηρά μάτια και ρύγχος με μουστάκια. 

Ακουστικά πτερύγια δεν υπάρχουν. 

Το ρύγχος, η οδοντοφυΐα, η φωνή, που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου, και η εξυπνάδα της φώκιας θυμίζουν τα αντίστοιχα γνωρίσματα του σκύλου και γενικά των σαρκοφάγων, με τα οποία συγγενεύουν τα Πτερυγιόποδα.

 Τα μπροστινά άκρα αντιστοιχούν στα θωρακικά πτερύγια, ενώ τα πίσω αντιστοιχούν στα ουραία πτερύγια.

Οι φώκιες ζουν κατά κοπάδια στη θάλασσα. Ένα παχύ στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα τις προστατεύει από την απώλεια θερμότητας. Τρέφονται με ψάρια. Στην ξηρά βγαίνουν μόνο για να αναπαραχθούν. Κάθε θηλυκό γεννάει ένα μικρό ύστερα από κυοφορία 9 μηνών περίπου.
Χαρακτηριστικά είδη του βόρειου ημισφαιρίου είναι η γκρίζα φώκια που ζει στις βόρειες ακτές της Βρετανίας, η γροιλανδική φώκια, η δακτυλιωτή φώκια που ζει στο Βόρειο Πόλο, η ταινιοφόρος φώκια που ζει στο βόρειο Ειρηνικό, και η φώκια της Σιβηρίας που ζει στη λίμνη Βαϊκάλη.

Στη Μεσόγειο ζει το είδος φώκιας μοναχός (Monachus monachus). Χαρακτηριστικά είδη του νότιου ημισφαιρίου είναι η καβουροφάγος φώκια και η φώκια του Pos.

Στην οικογένεια Φωκίδες υπάγονται και οι θαλάσσιοι ελέφαντες, που είναι τα μεγαλύτερα Πτερυγιόποδα. Πολλές φορές αναφέρονται ως φώκιες και τα θαλάσσια λιοντάρια που ανήκουν στην οικογένεια Ωταριίδες.

www.gli-pedia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου