Powered By Blogger

9 Ιουνίου 2019

Πήγασος – Pigasos


  
gli-pedia.blogspot.com

   
Ο Πήγασος ήταν το φτερωτό άτι της ελληνικής μυθολογίας. Το πλήθος των παραδόσεων που αναφέρονται σ' αυτόν και ακόμα η κοινότητα τέτοιων μύθων .  .  .


σ' όλους τους ινδοευρωπαϊκούς λαούς μαρτυρούν ότι πρόκειται για αρχαιότατο μύθο, που γεννήθηκε στην κοιτίδα της ινδοευρωπαϊκής ομοφυλίας. 

   Ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Γοργόνας Μέδουσας και ξεπήδησε μαζί με τον αδερφό του Χρυσάορα από το αίμα της μητέρας του, μόλις ο Περσέας την αποκεφάλισε. Μετά το θάνατο του Βελλεροφόντη ο Δίας περιμάζεψε τον Πήγασο και αρχικά τον χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει στον Όλυμπο από το εργαστήρι του Ήφαιστου τους κεραυνούς του. Αργότερα το χάρισε στην Αυγή να σέρνει το άρμα της. Σύμφωνα με άλλη παράδοση ο Πήγασος γεννήθηκε από τον Ποσειδώνα και τη Δήμητρα ή ξεπήδησε από τη γη όταν ο Ποσειδώνας διεκδικώντας από την Αθήνα την κυριότητα της Αττικής, χτύπησε στο έδαφος της Ακρόπολης με την τρίαινά του. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, αμέσως μόλις γεννήθηκε πέταξε στον Όλυμπο. 

Από τις σχέσεις του με τον Ποσειδώνα (θεό τηςθάλασσας) και την Αθηνά (θεά της αστραπής) και από το όνομά του (πήγα σος σημαίνει πηγή), εικάζεται ότι είναι προσωποποίηση των κυμάτων της τρικυμίας, των πηγών και των χειμάρρων της βροχής. 

Ενισχύει ίσως αυτή την άποψη η παράδοση σύμφωνα με την οποία ήταν πατέρας των Κενταύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου