Powered By Blogger

1 Μαΐου 2019

Χύτρα – Xitra


gli-pedia.blogspot.com
  Εδώ θα αναφερθώ στο κύριο θέμα της χύτρας, που πρέπει να ξέρουν οι νοικοκυρές, ώστε μην έχουν κάποιο άσχημο γεγονός με την χύτρα τους.  .  .  .Διότι αν συμβεί έκρηξη από τη χύτρα, είναι ποιο βλαβερή και από έκρηξη χειροβομβίδας. 

Ας μεταβούμε στις πάρα κάτω συμβουλές, και στο τι πρέπει να γνωρίζεται.


  ΕΛΕΓΧΟΣ  ΧΥΤΡΑΣ

Η χύτρα κρίνεται από το καπάκι. Ο μηχανισμός της χύτρας βρίσκεται στο καπάκι. Όλος - όλος ο μηχανισμός μίας χύτρα είναι οι δύο βαλβίδες, (εισόδου, εξόδου), και το λάστιχο στεγανότητας της. Οι χύτρες είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες, στις παλαιές, αλλά και στις νέας γενιάς. (τωρινές).

1ος Έλεγχος.   Στο καπάκι υπάρχει μία εκ` των δύο βαλβίδων στις παλαιές είναι από κάτω, στις τωρινές (σημερινές) είναι από πάνω από το καπάκι. Στις παλαιές που είναι από κάτω από το καπάκι, είναι δύο οι βαλβίδες μία ανοικτή και μία κλειστή συνοδευόμενη από μία μπίλια στην μέση.

Η χύτρα με την μπίλια κάτω από το καπάκι όταν την πατάμε την μπίλια αυτή με το δάκτυλό μας πρέπει να ωθείται προς τα μέσα. Εάν δεν το κάνει αυτό, τότε τοποθετούμε καθαρό οινόπνευμα (μία σταγόνα) για λίγη ώρα. Επανερχόμενοι θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ωθήσεις στην βαλβίδα ώστε αυτή να αρχίσει να ξεκολλήσει και να υπόκειται στις πιέσεις μας. Εάν δεν το κάνει παίρνει αλλαγή. (Αν το κάνουμε και πάρει, δηλαδή ξεκολλήσει, τότε μπορεί στο χέρι μας να βγάλει και κάποια μαυρίλα). Τότε η μπίλια ξεκολλά και επανέρχεται στην αρχική της θέση, οπότε δεν θα χρειαστεί να πάρει αλλαγή.

2ος Έλεγχος.   Τώρα σειρά έχει η δεύτερη βαλβίδα της, που είναι η βαλβίδα απελευθέρωσης ατμού. Τοποθετούμε τα χείλια μας στην βαλβίδα φυσώντας ελαφρά ώστε να νοιώσουμε ότι ο αέρας μας περνά. (Στις παλαιότερες χύτρες, αυτές οι δύο βαλβίδες βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία για την αποσυμπίεση του ατμού)

3ος Έλεγχος.   Επίσης σημαντικό είναι και το λάστιχο που περιβάλει το καπάκι της χύτρας. Πρέπει να είναι μαλακό έως πολύ μαλακό, ώστε να λειτουργεί μία χύτρα σωστά. Εάν σε αυτό έχουν περάσει οι ώρες λειτουργίας του, παύει να λειτουργεί σωστά, και να έχει ξεραθεί. Εάν καταλάβουμε ότι είναι ξερό τότε πρέπει να αλλαχθεί. Εάν δεν έχουμε κάνει κάτι πάνω στους ελέγχους αυτούς της χύτρας μας, μας το δηλώνει και από μόνο του. Όταν αρχίζουν οι βρασμοί, βγάζει τους υδρατμούς αποσυμπίεσης από το καπάκι, (στάζει γύρω – γύρω το καπάκι). Τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει στεγανότητα πλήρης, και πρέπει να αλλάξουμε το λάστιχο της.

gli-pedia.blogspot.com


  ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ  ΧΥΤΡΑΣ

Όταν ο κατασκευαστής λέει ότι είναι για 400 βρασίματα, αυτό που λέει δεν το λέει για να πετάξουμε την χύτρα μετά τα βρασίματα αυτά. Αλλά για τα μέρη του καπακιού της χύτρας. (Εγώ με την χύτρα μου, παλαιού τύπου έχω μέχρι στιγμής κάνει 850 βρασμούς και δεν έχω κάνει αλλαγή σε κανένα μέρος της.

Αυτό φυσικά δεν είναι απόλυτο που λέει ο κατασκευαστής, σχετικά με τις ώρες λειτουργίας, ή, τους βρασμούς της, ή, ότι άλλο αναφαίρετε. Αυτό το αναφέρει ώστε να κάνουμε συχνούς ελέγχους ώστε να ήμαστε σίγουροι για την χύτρα μας, στο ότι δουλεύει σωστά.

Καθώς επίσης θέλει να προσέχουμε και στο ξεσφράγισμα της χύτρας. Πρέπει να πατήσουμε την εξωτερική βαλβίδα αποπίεσης ατμού ώστε να επέλθει η εκτόνωση πρώτα και μετά να την ανοίξουμε.


  ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ

Όλα τα φαγητά η χύτρα δεν τα κάνει, υπάρχουν και φαγητά που δεν γίνονται, όπως επί παραδείγματι (ο πουρές, . . .) δεν γίνεται στην χύτρα.
Επίσης εξ` ίσου σημαντικό είναι να γνωρίζεται, ότι στην χύτρα μας όταν βάζουμε το φαγητό, πρέπει να είναι το πολύ μέχρι την μέση της κατσαρόλας, κοινώς λίγο κάτω απ` τα χερούλια της, ώστε να λειτουργεί σωστά. Εάν έχετε βάλει ποιο πολύ νερό και δεν έχει επέλθει το μοιραίο, (είστε απ` τους τυχερούς). Γιατί εάν είναι πάνω από τα όρια αυτά, οι πιέσεις είναι ποιο μεγάλες, αλλά δεν θα σας αφήνει να την ανοίξετε, εάν θέλετε να ελέγξετε το φαί σας. Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα τέταρτο για να βγάλει και τους υδρατμούς της, ώστε να σας αφήσει να την ανοίξετε. Εάν θελήσετε να την υπερβείτε θα υποστείτε την τιμωρία της.


  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Η αναζήτηση στο άρθρο :   Xitra, chitra, xytra, katsarola, κατσαρόλα, mageirika skeyh, μαγειρικά σκεύη, #xitra, #xytra, #chitra, #katsarola, #mageirikaskeyi, @xytra, @xitra, @katsarola, @skeuos, @skeyos 

        GLiPedia, Εγκυκλοπαίδεια, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου