Powered By Blogger

30 Δεκεμβρίου 2019

Κερύνεια – Keryneia

www.gli-pedia.blogspot.com


Κερύνεια  -  (ή Κυρήνεια)  -  Πόλη της Κύπρου στα βόρεια παράλια του νησιού. Ανήκει στο τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού. Έχει πληθυσμό περίπου 6.500 κατοίκους.  .  .  .


Ιστορία.   Στην περιοχή της πόλης έχει ανακαλυφτεί νεολιθικός οικισμός (4000 π.Χ.) με πήλινα αγγεία και λίθινα εργαλεία.
Ο μυθικός οικιστής της Κερύνειας είναι ο Κηφέας, Αχαιός ήρωας της Αρκαδίας, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην Αργοναυτική εκστρατεία και στην επιστροφή του από αυτή ίδρυσε την πόλη και της έδωσε το όνομα της ομώνυμης στην Πελοπόννησο πόλης.

Η Κερύνεια υπήρξε έδρα ενός από τα εννέα βασίλεια της Κύπρου και τα πλοία της θαλασσοκρατούσαν (976-943 π.Χ.). 
Κατά τον 5ο αι. π.Χ. ο βασιλιάς της Ακεστόθεμης πολέμησε εναντίον των Περσών (498 π.Χ.). 
Το βασίλειό της καταλύθηκε οριστικά το 310 π.Χ. από τους Πτολεμαίους.

Σε ανασκαφές στην πόλη και στην περιοχή έχουν βρεθεί λαξευτοί τάφοι, αγγεία της γεωμετρικής εποχής, ερείπια ελληνιστικών κτιρίων, νομίσματα πτολεμαϊκής και ρωμαϊκής εποχής κ.ά.

Λίγο έξω από τις ακτές της πόλεις ανακαλύφτηκε ένα από τα αρχαιότερα ναυάγια του κόσμου, γνωστό ως το «πλοίο της Κερύνειας», που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.  Το πλοίο ανασύρθηκε από το βυθό και μεταφέρθηκε στο φρούριο της Κερύνειας.

Το ονομαστό φρούριο της πόλης χτίστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς (10ος αι.), ολοκληρώθηκε από τους Ενετούς το 1546 και άντεξε σε επανειλημμένες πολιορκίες (Φράγκων, Γερμανών, Γενουατών, Τούρκων).

Στην Επανάσταση του 1821 ο μητροπολίτης Κερύνειας Λαυρέντιος αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και άλλους κληρικούς και λαϊκούς (1821). Στον ένοπλο αγώνα των Κυπρίων για την Ένωση με την Ελλάδα (1955-1959) χρησιμοποιήθηκε ως δεσμωτήριο αγωνιστών.

Πριν την τουρκική εισβολή του 1974 η Κερύνεια ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. 

Μετά την εισβολή οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και παρέμειναν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, καθώς η πόλη από τότε ανήκει στο τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού.

  Επιμέλεια Άρθρου & Φωτογραφίας : Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου